Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pořezání, popálení, opaření. Naučte se, jak zvládnout nehody v kuchyni!

  • Kuchyň je plná nástrah
    18. září 2018 | 06:00

    Ostré nože, mokrá podlaha, vařící se voda… Stačí chvilka nepozornosti a obyčejná příprava jídla se může zvrtnout v pořádné drama. Víte, jak ošetřit nejčastější zranění?

    V domácnosti se nám každoročně přihodí tisíce úrazů. A kuchyně je jednou z nejrizikovějších zón. Máme pro vás několik rad, které je dobré mít pro jistotu pořád v paměti...

     

  • Riziko první: Ostré předměty

     

    Kuchyň plná nástrah
    Autor: iStock

    Pořezání ostrým nožem, střepem či plechem z konzervy patří mezi nejčastější úrazy, které vzniknou během přípravy pokrmů.

    Co hrozí? Řezné rány a velké krvácení. Ránu nechte chvilinku krvácet. Tím se odplaví špína a zárodky infekce. Pokud jde o malou ranku, stačí ji pouze vydezinfikovat a zalepit náplastí. Hlubší poranění a silné krvácení už ale vyžaduje zásah chirurga. Proto co nejdříve zastavte krvácení tlakovým obvazem a vydejte se do nemocnice.

    Dobrá rada! Jak známo, tupým nožem se snadněji pořežete než ostrým, protože při krájení musíte vydat větší úsilí a následky podle toho vypadají. Dbejte proto na to, aby nože byly ostré a nesklouzly při krájení tužší zeleniny nebo čehokoli jiného a nezranily vás.

  • Riziko druhé: Pády

    Kuchyň je plná nástrah
    Autor: iStock


    Trocha rozlité vody na podlaze dokáže být pořádně nebezpečná. Už samotný tvrdý dopad může mít pro vaše kosti fatální následky. Navíc pád v poměrně omezeném prostoru kuchyně s sebou nese další rizika. Velmi snadno můžete narazit na nějakou tvrdou hranu a navíc na sebe svrhnout hrnek s horkým kafem…


    Co hrozí? Pohmožděniny či vyvrknutí. Na postižená místa přikládejte ihned studené obklady. Náhlé ochlazení „přehluší“ bolest, krevní výron a záněty se zmírní, otoky mizí. Je také vhodné nanést mast tlumící bolest a urychlující vstřebání otoku a postiženou část těla dát do zvýšené polohy. Jestliže bolesti přetrvávají, neváhejte a navštivte lékaře.


    Dobrá rada! I sebemenší loužičku raději z podlahy hned setřete. Nechoďte bosa a pořiďte si ponožky či bačkory s protiskluzovou podrážkou.

     

  • Riziko třetí: Popálení nebo opaření

    Kuchyň je plná nástrah
    Autor: iStock


    Vařící voda či jiné horké tekutiny jsou asi tím největším strašákem. Hlavně pokud máte doma malé dítě. Bohužel, už více než jeden litr horké vody dokáže dítě i zabít!


    Co hrozí? Puchýře, ale i bezvědomí. Při opaření je nutná rychlá pomoc. Ihned odstraňte mokrý horký oděv. Zčervenání a puchýře chlaďte nepřetržitě proudem studené tekoucí vody po dobu minimálně 20 minut. Včasným a důkladným chlazením se sníží závažnost popáleniny.

    Pamatujte! Puchýře zásadně nepropichujte. Rány nikdy nenatírejte žádnou mastí ani pudrem či jinými domácími léky. Přiškvařené části oděvů nestrhávejte, ale vždy odstraňte pouze volnou část oděvu. Při popálení či opaření větší části těla  více než 5 % tělesného povrchu (1 % odpovídá cca dlani)  nikdy poranění nechladíme! Mohlo by to vést k velmi zásadnímu a nebezpečnému podchlazení celého organismu! Navíc při velkém zasažení hrozí šok či ztráta vědomí. Proto vždy voláme RZS.


    Dobrá rada! Nešetřete na pomůckách do kuchyně! Pokud saháte na horké hrnce a pekáče jen rukama obalenýma v utěrce, zaděláváte si na pořádný průšvih. Raději si pořiďte kvalitní chňapky. Velmi důležité je také mít po ruce lékárničku alespoň se základními potřebami pro ošetření řezných ran.

  • Malé děti = velké nebezpečí. Na tyhle věci myslete pořád!

    Kuchyň je plná nástrah
    Autor: iStock


    Kuchyň je pro naše malé potomky úžasně lákavá. Nabízí přece tolik zajímavých míst k prozkoumání. Ale bohužel je také plná nástrah, které pro ně můžou být i životu nebezpečné. Proto vždy dbejte na základní pravidla bezpečnosti…

    - Nikdy nenechávejte dítě samotné v kuchyni.


    - Držáky pánví a ucha hrnců otočte při vaření směrem ke zdi, aby je nemohlo dítě chytit.


    - Nejlepší je však chránit celý sporák nerezovou ohrádkou v přední části varné desky. Pokud není v základní výbavě sporáku, lze ji dokoupit i samostatně.


    - Pokud máte plynový sporák, ujistěte se, že zápalky a škrtadla jsou umístěny z dětského dosahu. Plynový vařič by také měl mít tepelnou pojistku.


    - Nikdy nenechávejte stát varnou konvici na kraji linky. I velice malé dítě ji na sebe snadno v mžiku strhne.


    - Ubrus vždy přichyťte sponami, aby jej dítě na sebe nemohlo stáhnout.

    Pozor! Tekutina o teplotě 60 °C už může dítěti způsobit těžké opaření. Děti mají totiž několikanásobně tenčí kůži než dospělí (až 15krát v případě nejmenších dětí). Proto již malé opaření nebo popálení je pro dětský organismus velmi těžký šok, se kterým se nemusí vyrovnat, nemluvě o často trvalém poškození kůže.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...