Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co všechno prozradí jazyk o vašem zdraví? Pozor na jeho barvu a povrch!

  • 3. září 2018 | 06:00

    Pokud vás doktor při vyšetření požádal, abyste vyplázli jazyk, udělal dobře. Změny na jazyku mohou být prvním upozorněním na nejrůznější onemocnění. Jazyk je totiž zrcadlem našeho zdraví.

    V tradiční čínské medicíně je diagnostika podle jazyka stará tisíce let. Západní lékařství tento postup vyšetřování pacienta do značné míry přijalo a praktikuje dodnes. Jazyk neslouží jen k vyslovování slov nebo jako pomocník při polykání potravy, ale velmi často je i dobrým ukazatelem našeho zdraví. Může lékaři usnadnit stanovit diagnózu, anebo pomoci odhadnout, jaká nemoc nám hrozí v dohledné budoucnosti. Chcete vědět, jestli nehrozí i vám? Čtěte dál!

  • Čínská medicína

    Autor: Shutterstock.com

    Na povrchu jazyka se každou sekundu shromažďuje obrovské množství bakterií, které se při polykání jídla dostávají do zažívacího ústrojí. Některé mohou naše tělo tímto způsobem kontaminovat a potom z toho vznikne nemoc. Možností, jak se tomu vyhnout, je každodenní čištění jazyka. „Dá se tak předejít spoustě zdravotních potíží, například kazivosti chrupu, infekcím v ústní dutině nebo zánětu žaludku. Taková hygiena pomáhá i při zápachu z úst. Pokud si jen čistíte zuby, snížíte zápach o třetinu, zatímco když k tomu přidáte i hygienu jazyka, nepříjemný odér skoro zmizí,“ vysvětluje zubní hygienistka Tereza Svobodová. 

    Očistu jazyka proto doporučuje zařadit do běžného života jako každodenní rituál. „Nejlepší je provádět ji speciální škrabkou, která je k dostání v drogeriích, ale vhodná je i obyčejná lžička.“ Když si na očistu jazyka zvyknete při čištění zubů, vaše tělo vám poděkuje. 

  • Na očistu je dobrá lžička

    Autor: istock.com

    Co z jazyka vyčtete? Opravdu všechno. Od stavu orgánů až po akutní infekci nebo oslabený imunitní systém. Důležité je všechno: barva jazyka, to, zdali je suchý nebo vlhký, hladký nebo rýhovaný, jak vypadá po stranách a jak uprostřed. „Diagnostiku se musíte učit nejen teoreticky, ale i prakticky, proto lidem nedoporučuji, aby se vyšetřovali sami. Určitě by si měli všímat zásadních změn v ústech,“ říká odborník na TČM Dejan Hrnjica. 

    Jak poznáme zdravý jazyk? O dobrém zdraví lze mluvit, když je jazyk živé, jasné barvy. Naopak tmavá, matná barva poukazuje na to, že se v organismu děje něco nepatřičného a je nutné dalších vyšetření. Povrch jazyka odráží stav orgánů a krve, jeho povlak pak zobrazuje aktuální kondici pacienta. Čím je povlak silnější, tím významnější jsou patogenní procesy v organismu.

  • Jazyk a změny

    Autor: Shutterstock.com

    Uzlíky, bulky a zduřeniny na jazyku by měl vždy vidět lékař (ORL), protože by mohlo jít i o nádor (není třeba se děsit, nejspíš bude nezhoubný, ale diagnózu musí určit vyšetření). Lékaři doporučují počkat nejvýše deset dní – jestli vřídek nebo bulka nezmizí, pak už vůbec neotálet. 

    Jaké nemoci může prozradit váš jazyk se dozvíte v zářijovém čísle Blesk zdraví

    5142885:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...