Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Proč zrovna vy každou dovolenou onemocníte? Můžete si za to sami

30. srpna 2018 | 06:00

Celý rok se těšíte na dovolenou, ale jakmile se vzdálíte mimo domov, skolí vás nemoc. Místo abyste se váleli na pláži a koupali se v moři, ležíte na hotelovém pokoji a trpíte. Onemocnění zvané Leisure Sickness – "nemoc volného času" – tráví vzácný čas společně s vámi.

Po celý rok kroužíte jako helikoptéra na nebi plném povinností, úkolů a na přistání do říše klidu si sotva najdete čas. Jakmile se přiblíží termín dovolené, situace se ještě zhorší. Navíc zafunguje zákon schválnosti a objeví se neočekávané věci, které nesnesou odkladu. A tak se pachtíte do poslední minuty, abyste vše stihli a mohli se oddat vytoužené relaxaci. A je jedno, jestli to je v létě, v zimě nebo snad na podzim. 

Když však volné dny přijdou, vaše tělo a mysl tento stav nezaregistrují. Sice ubíráte na tempu, ovšem je to stejné, jako když ze sto padesáti kilometrů v hodině prudce zabrzdíte na nulu. Imunitní systém zažije šok a zkolabuje.

Místo radovánek tak o prvních dnech dovolené ležíte s nevolností či teplotou v posteli a čekáte, až vás přejdou všechny bolesti (většinou svalů a hlavy), které jste během stresového období nastřádali. Navíc i psychika po dlouhodobém přetížení vyhlásí vzpouru. Po nenadálém vypnutí spustí depresi z uvolnění, jež mnohdy čekala celý rok, než se dostane ke slovu. „Nemoc volného času“ vás úplně pohltí...

Sami k sobě slepí

Přestože lidé slyší o ničivých účincích stresu na každém kroku, sami jsou v těchto situacích hluší a slepí. Nevšímají si varovných signálů, přecházejí bolesti a jedou dál kvůli kortizolu, stresovému hormonu.

Látka vyplavená z nadledvinek sice podporuje organismus, aby vydržel nápor, nicméně dlouhodobý stres poškozuje imunitní systém, trávicí a nervovou soustavu, což málokdo bere v potaz. A protože jsou lidé zaneprázdněni, jejich těla ohleduplně odsouvají propuknutí nemoci na chvíle volna.

Je opravdu zarážející, jak bývá lidem zatěžko dát si pauzu, uvolnit se a nebýt stále na příjmu. Jako by mezi sebou soutěžili, kdo vydrží víc. S neuvěřitelnou silou, o které ani sami nevědí, kde se v nich bere, uhánějí zběsilou rychlostí za všemi úkoly. Když se konečně mohou jednou vyspat, probudí se a jsou nemocní.

Nejvýkonnější lidé to odnesou

"Nemoc volného času" postihuje častěji muže než ženy. Nejvíce jsou však zasaženi lidé, kteří zvládají obrovské množství práce, mají vyhraněnou honbu za výkonem, nesou mnoho zodpovědnosti a kterým se i ve dnech volna myšlenky ubírají za prací. Leisure Sickness postihuje také jedince s nedostatkem pohybu a s neustálým on-line stavem, tedy s permanentním připojením na internet (například kvůli sledování sociálních sítí, chatování). Právě u těchto osob se deprese z uvolnění rozvine nejvíc. Existují však možnosti, jak „nemoci volného času“ nedat šanci.

Jak se Leisure Sickness bránit, to najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Mgr. Pavla Apostolaki
Video se připravuje ...