Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak poznáte, že vám chybí hořčík? Sledujte tyto příznaky

30. července 2018 | 06:00

Trápí vás v noci křeče v nohou? Střídají se vám nálady jako dubnové počasí? Leckdy za tím může být právě nedostatek hořčíku. Jaké jsou jeho další příznaky?

I kdybyste se cítili v pohodě, je ještě řada dalších důvodů, proč se zamyslet nad tím, jestli každý den dáváte svému tělu tolik hořčíku, kolik potřebuje. Doporučených je 375 mg. "Hořčík je druhý nejzastoupenější prvek uvnitř všech buněk hned po draslíku. Účastní se stovek enzymatických procesů v těle. Mnohé ovlivňují například tvorbu bílkovin a nukleových kyselin, ale také metabolismus jiných minerálních látek, jako jsou vápník nebo draslík," vysvětluje profesorka Zuzana Delferová z Ústavu ochrany a podpory zdraví.

Z toho plyne, že když chybí hořčík, tělo nemůže využívat vápník, což zvyšuje riziko osteoporózy. A řídnutí kostí je po padesátce opravdu žhavé téma hlavně pro ženy.

Příznaky

Jak poznáte, že vám v těle chybí hořčík? První příznaky se často projeví nechtěnými záškuby očních víček a později také nočními křečemi dolních končetin. Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k výskytu vysokého krevního tlaku, k poruchám srdečního rytmu a k infarktům.

Další nemoci

I mírný nedostatek hořčíku může přispívat k výskytu nemocí, které vznikají při chronickém zánětlivém stresu, jako jsou ateroskleróza či diabetes 2. typu. A uvažuje se také o nádorech, například prostaty, vaječníků či prsu.

Více informací se o hořčíku dozvíte v srpnovém čísle Blesk zdraví:

5089906:gallery:true:true

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...