Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záněty močových cest. Strašák nejen v létě

16. července 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Záněty močových cest jsou častým a nepříjemným onemocněním močového ústrojí a trápí ženy i muže. U žen je vzhledem k anatomické stavbě močového ústrojí toto onemocnění mnohem častější. Někdy stačí se pouze nachladit, to je častý případ letního pobývání v mokrých plavkách, sezení na chladné zemi či nedostatečného oblečení.

Ke vzniku onemocnění však často přispívají i vnější faktory, jako je cévkování, radioterapie, ale také výskyt jiných onemocnění, jako například cukrovka nebo snížená odolnost organismu. Nejčastějším původcem zánětů močových cest jsou bakterie Escherichia coli, Proteus a Pseudomonas aeruginosa.

Záněty močových cest se bohužel často opakují, protože po prodělaných zánětech dochází ke změnám na sliznici močového ústrojí a na postižených sliznicích se bakterie lépe uchytí. Až 80 % žen, které prodělaly 2 a více infekcí močových cest, prodělají znovu další onemocnění.

Znáte bakteriální biofilm?

Někteří původci zánětů močových cest jsou schopni na sliznicích vytvářet a velmi dobře fungovat v takzvaném „biofilmu“.  Život v biofilmu přináší bakteriím řadu výhod, mezi něž patří i zvýšená odolnost vůči antimikrobiálním látkám, tedy i vůči antibiotikům. Proto opakované záněty močových cest často na léčbu antibiotiky nereagují. Biofilmy jsou složité struktury, v nichž mohou žít bakterie jak jednoho, tak i více různých druhů. Mají různé funkce a také mezi sebou komunikují pomocí chemických signálů. Jednotlivé bakteriální kolonie i samotný biofilm je chráněn speciální tekutinou, která se nazývá „matrix“. Obsahuje řadu chemických látek a má za úkol chránit společenství před vnějšími vlivy. Takto organizované a chráněné bakterie opravdu z močového ústrojí vypláchnout nelze.

Jak na ně?

Existují látky rostlinného původu, které dokáží rozvrátit fungování biofilmu a to nakonec vede k selhání jeho systémů. Často se tak otevře cesta pro účinek antibiotik. Takovou látkou je například kyselina rozmarýnová, která je obsažená v rozmarýnu.

Rozmarýn
Autor: Schwabe Czech Republic s.r.o.

Canephron

Zeměžluč, libeček a rozmarýn. Jejich kombinace, respektive kombinace v nich obsažených účinných látek včetně zmíněné kyseliny rozmarýnové je tou správnou volbou k léčbě jak akutních, tak i opakujících se zánětů močových cest. Canephron lze užívat samostatně nebo i v kombinaci s antibiotiky. Canephron může pomoci ulevit již od prvních nepříjemných a bolestivých příznaků infekce.

Autor: Schwabe Czech Republic s.r.o.

Lék k vnitřnímu užití. Účinnými složkami jsou výtažky z nati zeměžluče, kořene libečku a listů rozmarýnu. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták. Použití tohoto tradičního rostlinného léčivého přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití. Žádejte ve své lékárně.

Video se připravuje ...