Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás pálení žáhy? Víme, co pomůže!

16. července 2018 | 06:00

Pálení žáhy postihuje čas od času bezmála padesát procent lidí, dlouhodoběji se s nemocí potýká desetina populace. Jsou za tím jen přejídání a stres? Překvapivě můžou být na vině třeba i rajčata. Co vám od pálení žáhy uleví?

Nejlepší je tvaroh 

Je třeba vyhýbat se slaným, kyselejším a pikantnějším potravinám, ale také syrové cibuli a česneku. Škodí i citrusy, lilek, rajčata, bílý cukr, žito, pohanka, bílé pečivo a mléčné výrobky – hlavně jogurt, kefír, smetana, plísňové, slané a tavené sýry. Vhodný je naopak tvaroh a výrobky z něj. Naprosto nevhodné při pálení žáhy jsou při úsilí odkyselit organismus colové nápoje, sycené vody, kakao, džusy a přemíra kávy. 

Umění pít 

Za vyzkoušení stojí přírodní šťávy z mrkve, řepy a kysaného zelí a bylinné čaje z pelyňku, kopřiv, pampelišky a lékořice. Při akutních potížích pijte převařenou nebo filtrovanou vodu. První sklenici je ideální dát si hned po ránu na lačno a je dobré do ní přidat trochu limetky se lžičkou domácího lučního medu nebo extraktu z aloe vera. 

Vyzkoušejte bylinky 

Pro ozdravení zažívání a proti překyselení vyzkoušejte i potravinové doplňky s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a vitaminů skupiny B. Z bylin se hodí atavari (chřest hroznovitý) a kutki – pozitivně ovlivňují játra a trávicí systém. Obojí se dá sehnat v bio prodejnách nebo na internetu. 

Pomoc z lékárny 

Pyróza je naštěstí velmi dobře léčitelná. K dispozici je několik skupin léků. Nejznámější jsou antacida, která se dají v lékárně koupit bez předpisu. Neutralizují obsah žaludku, a tím snižují jeho kyselost. Neumějí ale výrazně hojit, takže pomáhají spíš při mírnějších potížích. 

Více se o pálení žáhy dočtete v červencovém čísle Blesk zdraví:

5058840:gallery:true:true

 

Autor: sia
Video se připravuje ...