Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

5 nežádoucích účinků antikoncepce: Otravná nevolnost i nebezpečná trombóza

Antikoncepční pilulky mají své výhody i nevýhody.
7. srpna 2018 | 06:00

Pro spoustu žen jsou antikoncepční pilulky již dlouho každodenní součástí života. Jsou pro ně rutinou jako třeba čištění zubů nebo ranní šálek kávy. Co vám ale může antikoncepce způsobit? Opravdu se vyplatí ji brát?

Přibližně 25 procent žen, které užívají nějakou formu antikoncepce, je na antikoncepčních pilulkách, 15 procent se spoléhá na kondomy a 10 procent využívá nitroděložní tělíska.

Pilulka je zde více než 50 let a ženy si ji velmi rychle oblíbily. I přesto s sebou pilulka přináší určité nežádoucí účinky, některé pouze nepříjemné, ale jiné i nebezpečné, jak  podotýká doktorka Jennifer Acton Robinson, odborná asistentka gynekologie a porodnictví.

Nevolnost

Nevolnost patří pouze k těm nepříjemným projevům. Nemá významný vliv na zdraví člověka, ale na kvalitu jeho života ano. Většina antikoncepčních pilulek obsahuje estrogen a progesteron, což jsou primární hormony, které vaše vaječníky produkují. Pilulky obsahující velké množství estrogenu mohou způsobovat nevolnosti, bolesti hlavy a změny nálad.

Řešením může být změnit typ pilulek, přejít na ty s nižší dávkou estrogenu. Můžete také vyzkoušet začít brát pilulky v noci místo ráno. Nevolnost většinou přichází do dvou hodin od pozření, tímto způsobem ji tedy jednoduše zaspíte.

Bolestivá a citlivá prsa

Možná jste si všimla, že máte citlivější prsa. Je to další účinek vysoké dávky estrogenu. Obvykle se tyto příznaky objeví v prvních týdnech s novými pilulkami a časem odezní. Pokud ne, promluvte si s vaším doktorem a vyzkoušejte jiné pilulky.

Krvácení mimo cyklus? I to se může stát

Pokud začnete krvácet mimo plánované období, není se třeba hned strachovat. Každopádně kontaktujte svého lékaře a projednejte s ním další možnosti. Může vám doporučit jiné pilulky, jinou antikoncepční metodu, a pokud se tento problém neurovná, může vám udělat i testy. Krvácení mimo cyklus může někdy znamenat vážnější zdravotní problémy.

Může se objevit vaginální suchost

Když začnete pilulky užívat, začnou se měnit vaginální tekutiny. Někdy jich můžete mít mnoho, což zaviňuje výtok, který si často ženy spletou s kvasinkovou infekcí. Rozdíl je ale v tom, že výtok způsobený pilulkami nesvědí. Nebo naopak způsobí nedostatek tekutin, což vede k vaginální suchosti. Jedná se o nepříjemnou záležitost, která se stává problémem zejména při sexu. Snadno ho vyřešíte za pomoci lubrikačních gelů. Zkusit můžete i vaginální zvlhčovač, který se aplikuje každý den. Pokud vás však tento fakt obtěžuje, je čas na jiné pilulky.

Sraženiny

Problémy bývají i s krevními sraženinami v nohou a na plicích, což může vést k problémům ohrožujícím život, jako jsou srdeční infarkt nebo mrtvice. Tato komplikace je ale velmi vzácná, stává se cca u 3 až 9 žen z každých 10 000. To ale není vše, existuje mnoho dalších vedlejších účinků, které vás mohou každodenně obtěžovat a o nichž byste měla vědět, pokud antikoncepci užíváte nebo o ní uvažujete.

Autor: Markéta Tošnarová
Video se připravuje ...