Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prášky, které vás ochrání před sluncem: Revoluční novinka, nebo risk?

12. července 2018 | 06:00

Na opalovacích krémech nás může rozčilovat spousta věcí: že se některé špatně rozmazávají, jiné zanechávají bílý film, další jsou mastné nebo nám nevoní. I proto přicházejí firmy s dalšími nápady, jak lidskou kůži před slunečním zářením ochránit. Vzniká speciální oblečení a v poslední době se na trhu objevují také pilulky.

Hned několik výrobků, které se dají koupit i v Česku, slibuje ochranu proti slunci tím, že budete polykat tablety. Výrobky se prodávají pod názvy Heliocare, Sunsafe Rx, Solaricare nebo například Sunergetic. Jeden z nich například slibuje: "Jedna kapsle denně vám pomůže se přirozeně a zdravě chránit před stárnutím pokožky a před UV zářením." 

Další z výrobků zase "napomáhá schopnosti pokožky chránit se před účinky slunce". Jiný výrobce uvádí na svých webových stránkách s českou doménou v českém jazyce: "Výrobek obsahuje Fernblock®, inovativní přírodní složku chránící pokožku před poškozením způsobeným UVB/UVA zářením."

Některé výrobky využívají extrakt z kapradiny Polypodium leucotomos, která roste v Americe a je známá díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům. A právě antioxidanty mají podle výrobce pomoci zmírnit poškození buněk vzniklá po jejich vystavení slunečnímu záření.

Jestli opravdu stačí polykat tyto tablety, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...