Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete žít déle? Usmívejte se! Jak radost ovlivňuje naše tělo?

  • Smích prý prodlužuje život.
    31. července 2018 | 06:00

    Radost! Tato emoce může být způsobena velkou životní událostí i úplnou maličkostí. Každý ji prožívá v jiné míře, někdo se směje, někomu tečou slzy a někdo radost pociťuje jen uvnitř. Radost cítíme díky látkám, které přenášejí signály mezi nervy. Co se s naším tělem ale děje, když jsme opravdu šťastní?

  • Čemu smích prospívá?

    radost
    Autor: istockphoto.com

    Mezi hlavní výhody štěstí patří podpora dlouhověkosti. Díky smíchu odbouráváte stres a bolesti, posilujete imunitní systém a podporujete i zdravý životní styl. Co je ale na prvním místě: emoce, nebo tělesná odezva? Všechno se děje současně, pocity i fyziologie jsou totiž spojeny. Navíc je to tak, že vy můžete radostí skákat, zatímco vaše kamarádka může štěstím brečet. Každý je jiný a každý prožívá štěstí jinak.

  • Co se děje s mozkem?

    mozek
    Autor: istockphoto.com

    Radost cítíme díky tomu, že se v mozku uvolňují dopamin a serotonin. Obě látky jsou spojeny se štěstím. Lidé s depresí mají často nižší hladiny serotoninu. Pokud se právě cítíte skvěle, třeba při sportovní aktivitě, při hlazení psa nebo při trávení času s milovaným člověkem, a máte nutkání se usmívat, je to právě díky těmto látkám, které se uvolní do centrálního nervového systému. Diana Samuel, odborná asistentka klinické psychiatrie, vysvětluje, že náš čelní lalok (řídící centrum mozku) sleduje emoční stav, zatímco thalamus (regulující vědomí) se podílí na tom, jakým způsobem emoce prožíváme.

  • Oběhový systém

    radost
    Autor: istockphoto.com

    Motýlci v žaludku, změny tělesné teploty, zrychlený srdeční tep, různé výrazy ve tváři… To vše může souviset s emocemi. Existuje totiž mnoho variant, jak emoce na oběhový systém působí. Srdce, žíly, cévy, krev a lymfa mohou být emocemi ovlivňovány – a samozřejmě i jinými, než je radost.

  • Autonomní nervová soustava

    jídlo
    Autor: istockphoto.com

    Váš autonomní nervový systém je zodpovědný za všechny činnosti, které tělo dělá bez vašeho vědomí. Mezi tyto činnosti patří dýchání, které se může zrychlit, když děláte něco zábavného (jízda na kole), a může se zpomalit při relaxační aktivitě (procházka v lese). Dále sem spadá slinění, pocení i trávení. Emoční vzrušení může ovlivnit i hladké svalstvo, které je zodpovědné za průtok krve nebo za pohyb potravy v trávicím traktu – tak je pak emocemi ovlivněna i naše chuť k jídlu.

  • Jak své tělo obelhat?

    cvičení
    Autor: istockphoto.com

    Abyste se cítili lépe, je možné své tělo trochu obelhat. Dělejte činnosti, o kterých víte, že vám přinášejí radost. Další možností je cvičení. To zmírňuje úzkosti a deprese uvolněním endorfinů a dalších chemických látek, které zvyšují pocit pohody. Dokonce i prostý úsměv, jenž není založen na skutečných emocích, může pomoci. Snížíte tak stres, tepovou frekvenci a mozku dáte příkaz ke zlepšení nálady.

Autor: Markéta Tošnarová
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, tělo, štěstí, smích
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...