Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Káva může ochránit vaše játra. Jaké další výhody má její pití?

Káva může být prospěšná.
10. července 2018 | 06:00

Kdo by si to pomyslel, ale vědci zjistili, že ten, kdo pije kávu, má menší riziko onemocnění jater. Jak je to možné? Tady jsou důkazy, které vám to prozradí!

Když si dáváte svou ranní kávu, děláte pro sebe mnohem víc, než si myslíte. Nový výzkum naznačuje, že milovníci kávy mají menší riziko onemocnění jater ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí pravidelně. Průzkum probíhal na 14 208 osobách ve věku od 45 do 64 let.

Musí vám dělat dobře

Všichni byli dotazováni na to, co v průběhu posledních 26 let jedli a zda pili kávu. Studie probíhala ve velkém okruhu lidí a v potaz byly vzaty i špatná strava a kouření. To, co vědci zjistili, je dobrou zprávou pro všechny milovníky kávy. Lidé, kteří pili 3 nebo i více hrnků kávy denně, měli o 21 procent nižší pravděpodobnost, že budou mít s játry problém. Každý, kdo kávu miluje, jistě rád uslyší tyhle výsledky.

Je tu ale i něco, na co by si lidé měli dát pozor při častém pití kávy. Mnoho lidí si totiž do kávy přidává příliš velké množství cukru nebo mléka. Abyste nezatěžovali své srdce, je lepší s tím přestat nebo alespoň cukr a mléko snížit na minimum.

Není všelékem

Doktorka Jamile Wakim-Fleming z clevelandské kliniky uvádí, že káva není žádný kouzelný lék na onemocnění jater a že lidé musí mít na paměti základní příčiny tohoto onemocnění, jako je třeba konzumace alkoholu. Sama říká svým pacientům, kteří si játra právě alkoholem poničili, že alkohol už pít nemohou, přestože pijí kávu.

Tato studie rozhodně není první, která na přínosy kávy poukazuje. Vědci zjistili, že konzumace kávy představuje nižší riziko onemocnění srdce, vzniku rakoviny a zlepšení pro neurologické, metabolické a jaterní stavy.

Lidé se často ptají, kolik kávy by měli pít. Na to je jednoduchá odpověď: podle chuti, rozhodně se do ničeho nenuťte. Přínosy pro zdraví můžete získat i z jiných potravin. A ti, kteří rádi a hodně pijí kávu, mohou pokračovat bez jakýchkoli výčitek.

Autor: Markéta Tošnarová
Video se připravuje ...