Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cvičit jednou týdně je málo, říkají odborníci! Nepomůže to vašemu zdraví ani postavě

28. června 2018 | 06:00

Ať už se nám to líbí nebo ne, bez pohybu zkrátka nezhubneme. Nejenže díky němu jdou kila dolů, ale je prospěšný také našemu zdraví. Jak často tedy cvičit, aby to mělo nějaký význam?

Nejdříve si řekněme zásadní věc: každý jsme jiný. Máme rozdílný zdravotní stav, máme odlišný metabolismus, každého baví něco jiného a máme také jiné cíle, kterých chceme pomocí cvičení dosáhnout. Někdo potřebuje vyplavit stres, jiný chce zhubnout, další touží po vyrýsovaných křivkách a někdo ví, že když se nebude hýbat, bude z něj za chvíli hora tuku. 

Kolik dní v týdnu je potřeba cvičit?

Pokud patříte mezi fitness nadšence, pak to nejspíš vůbec neřešíte. A nám ostatním byl trenéry i lékaři vynesen ortel: "Jednou nebo dvakrát týdně je málo. Ideální je chodit cvičit čtyřikrát až šestkrát týdně." Zároveň mají ale i pochopení pro to, že ne každý má dostatek času na to, strávit pět až šest hodin týdně cvičením. Britský osobní fitness trenér Tom Mans tak navrhuje kompromis: každý by se měl snažit hýbat alespoň třikrát týdně. "Pokud chcete splnit své cíle za rozumně dlouhou dobu, měli byste cvičit třikrát týdně, pak zůstanete fit a zdraví," řekl pro The Independent.

Jeho slova potvrzuje řada výzkumů, z nichž některé probíhají i mezi seniory. Ti, kteří se věnují pohybu častěji, tedy čtyřikrát týdně a více, mají cévy v lepší kondici, a jsou tedy méně ohroženi kardiovaskulárními chorobami.

Jak má přesně cvičení vypadat, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...