Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jedy z fast foodu: Jak ničí vaše játra, plíce i nervový systém

Pravidelné nezdravé stravování může způsobit řadu problémů.
19. června 2018 | 06:00

V dnešní době jde vše rychle, nic nestíháme, a tak je jasné, že často skončíme u rychlého občerstvení. Jaké zdravotní komplikace nám ale může způsobit jídlo napumpované jedovatými přísadami?

Pokud jde o jeden večer v rychlém občerstvení, nic se vám nestane, horší je ale to, když se pro vás fast foody stanou každodenním zvykem. Pokud porovnáme dnešní stav s tím před 40 lety, typická rodina utratí polovinu rozpočtu za jídlo v restauracích. V roce 1977 bylo na jídlo mimo domov vynaloženo pouze 38 procent rozpočtu. 

Co jídla z fast foodu obsahují?

Mezi ty nejnebezpečnější přídavky, v těchto jídlech, spadaji zejména cukry a tuky. Mnoho fastfoodu do jídla cukr ještě přidává. Správně by měl člověk sníst maximálně 90 gramů cukru za den. Některé fast foody mají však slazené nápoje, které obsahují až 340 g cukru.

Co se týká tuků, zaměříme se zejména na trans-tuk, ten přirozeně vzniká při zpracování některých potravin. Žádné množství tohoto tuku není zdravé. Tento tuk totiž může zvýšit váš cholesterol, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a srdečních chorob.

Další hrozbou je sůl. Kombinace cukrů, tuku a sodíku může chutnat příjemně, ale také způsobí to, že se cítíte nafouklí a oteklí. Sodík je pak také nebezpečný pro osoby s vysokým krevním tlakem, jelikož působí na srdce a kardiovaskulární systém. Americká kardiologická asociace doporučuje denní dávku soli maximálně 2300 miligramů, jedno jídlo z fast foodu může mít až polovinu této hodnoty.

Co vám může způsobit nezdravé stravování?

Většina rychlého občerstvení je nabitá sacharidy. Když váš trávicí systém tyto potraviny zpracovává, uvolňuje se vám cukr do krevního oběhu. Výsledkem je zvýšená hladina cukru v krvi. Slinivka reaguje na nárůst cukru uvolněním inzulinu, který dopravuje cukr do buněk, které ho potřebují.

Vaše orgány budou nápor cukrů nějakou chvíli zvládat, ale pokud je budete jíst ve velkém množství dlouhodobě, můžete začít trpět nadváhou, inzulinovou rezistencí nebo diabetem 2. typu. Obezita také může vést ke komplikacím s pohybovou soustavou. Obézní lidé mají větší riziko zlomenin, jelikož ztrácí kostní i svalovou hmotu.

Obezita zvyšuje riziko vzniku respiračních problémů, zejména astmatu a dušnosti. Nějaké to kilo navíc může vyvíjet tlak na vaše srdce a plíce. Příznaky se mohou objevit i po malé námaze. Problémů s dechem si můžete všimnout při chůzi, po cvičení nebo potom, co vyjdete schody. Děti, které se stravují rychlým občerstvením alespoň třikrát týdně, mají větší pravděpodobnost vývoje astmatu.

Rychlé občerstvení působí i na náš nervový systém. Lidé, kteří se špatně stravují, mají až o 51 procent vyšší pravděpodobnost výskytu deprese.

Jídlo z fast foodů může obsahovat jisté chemikálie zvané ftaláty, které působí na naše hormony a tím ovlivňují plodnost. Pokud se těmto chemikáliím vystavujete ve větší míře, může to vést až k reprodukčním problémům, včetně vrozených vad.

Přidané sacharidy a cukry zvyšují kyselost v ústech. Kyselina může znehodnocovat zubní sklovinu a na zubech pak vzniknou kazy. Potraviny mají samozřejmě i vliv na naši pokožku. Potraviny bohaté na uhlohydráty mohou způsobit akné a u dětí, které se špatně stravují, může dojít až k rozvoji ekzému.

Další zajímavosti se můžete dočíst na webu Mojezdraví.cz.

Autor: Markéta Tošnarová
Video se připravuje ...