Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejhorší jídelní zlozvyky pro vaše zuby: Tohle jim škodí, i když byste to nečekali

  • 18. června 2018 | 06:00

    Říká se, že se člověk může ke zdraví projíst. Funguje to také u zubů – s tím rozdílem, že k jejich zdraví se navíc musíme i pročistit. Správná skladba jídelníčku je každopádně jedním ze základních pilířů zubů jako perliček. Co tedy jíst a pít? 

  • Omezte na minimum jednoduché cukry

    Autor: Shutterstock

    Bakterie, které se podílejí na tvorbě zubního kazu, pro sebe využívají jako zdroj energie jednoduché cukry, tedy glukózu a fruktózu. To ale neznamená, že máte přestat jíst ovoce, které fruktózu obsahuje. Náš organismus s jeho konzumací počítá, navíc s ovocem dostáváme i zdraví prospěšnou vlákninu a vitaminy. Problém naopak nastává, když někdo v nadměrné míře holduje průmyslově vyráběným potravinám a polotovarům. Ty totiž, i když jsou třeba slané, obsahují sirupy, které glukózu a fruktózu obsahují. 

  • Nepijte sladké nápoje

    Autor: Shutterstock.com

    Každý stomatolog vám řekne, že popíjení sladkých nápojů je to nejhorší, co můžete svým zubům dělat. Jak je proléváte sladkou tekutinou, nedopřejete ústní dutině, aby se v ní působením slin vyrovnalo pH jejího prostředí z kyselého na neutrální. Zároveň průběžně dodáváte potravu bakteriím sídlícím v zubním plaku. Ty mohou utěšeně narůstat a následně „vyrábět“ zubní kazy. 

  • Vyhněte se alkoholu

    Autor: istock.com

    Nadměrná konzumace alkoholu je jedním z hlavních rizik více než dvou stovek onemocnění, včetně onemocnění ústní dutiny. Samostatně nebo v kombinaci s kouřením způsobuje popíjení alkoholu riziko zhoubných nádorů v ústech. Může ovlivnit i onemocnění dásní a závěsného aparátu zubu (parodontózu) a rozvoj zubního kazu. Alkohol je totiž bohatý na cukr a leckdy obsahuje i kyseliny. 

  • Na kyselé pozor

    Autor: iStock.com

    Proč mnozí stomatologové a dentální hygienistky neradi vidí, když od rána do večera pijete vodu s citronem či jiné kyselé nápoje? Kyseliny totiž způsobují vznik takzvaných erozí skloviny - to znamená nevratné poškození až ztrátu její vrstvy. Zuby pak mohou být mnohem citlivější na teplé a studené. 

  • S ústní vodou šetřete

    Autor: istock.com

    Chcete ústa pravidelně dezinfikovat? Nedělejte to. „Z mého pohledu je to velká chyba kvůli probiotikům,“ říká stomatoložka Štěpánka Bálková. Probiotika se totiž podílejí na udržení zdravého osídlení úst užitečnými bakteriemi, které bojují s těmi kazutvornými. Do jídelníčku proto raději pravidelně zařazujte neslazené zakysané mléčné výrobky. K dostání jsou i doplňky stravy pro podporu vyvážené ústní mikroflóry. 

  • Dělejte si pauzy

    Autor: iStock

    Když něco sníte, trávicí proces se díky slinám nastartuje už v ústech. Vytvoří se v nich kyselé prostředí, které právě kazutvorné bakterie tolik milují. Pro zuby je ale mnohem zdravější prostředí neutrální. Skončete proto s uzobáváním čehokoliv mezi jídly, a dejte tak zubům šanci. „Z mého pohledu je lepší sníst i pytlík sladkostí najednou, než z něj uzobávat půl dne,“ radí stomatoložka Bálková. 

  • Žvýkejte, ale ne v kuse

    Autor: iStock

    Žvýkačky bez cukru stimulují tvorbu slin, které pomáhají pH v ústech neutralizovat. Žvýkačky navíc leckdy obsahují xylitol, náhradní sladidlo, které má vliv na snížení množství kazutvorných bakterií. Evropská asociace pro dětské zubní lékařství dokonce doporučuje nabízet dětem žvýkačky bez cukru místo pamlsků. Pozor ale na jednu věc: čelistní kloub člověka není na neustálé žvýkání připraven, celodenně tedy žvýkačky nepoužívejte.

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...