Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kdy tělo upozorňuje na zdravotní problémy? Sledujte své oči, jazyk i rty!

  • 16. června 2018 | 06:00

    Naše vnější schránka nám může prozradit mnoho o tom, co se zrovna v našem těle děje. Jednou za čas se na sebe pozorně podívejte do zrcadla a zjistěte, zda se něco nezměnilo. Co vám tělo může prozradit o vašem zdraví? Na tohle si dávejte pozor!

  • Suché rty

    Autor: istock.com

    Počasí dává našim rtům pořádně zabrat. Nejenže trpí v krutých mrazech, dobře jim nedělají ani extrémní horka. Často jsou pak vysušené a popraskané. Pokud vás ale tento problém trápí celoročně, pak za to nemůže pouze počasí. Popraskané rty můžou například znamenat, že v těle nemáte dostatek vitaminu B, zinku nebo železa. Zároveň mohou být upozorněním, že máte v těle zánět, nebo mohou být příznakem cukrovky.

  • Bílý povlak na jazyku

    Autor: istock.com

    Jazyk nám dokáže prozradit, v jakém stavu se naše orgány nacházejí a které z nich trpí nejvíce. Pokud se vám na něm často objevuje bílý povlak, nemusí to ale hned znamenat zdravotní problém. Může to způsobovat špatná hygiena. Vedle toho, že si čistíte zuby, byste se měli zaměřit také na důkladné čištění jazyka. Bílý povlak ale může být také způsoben kandidózou, neboli kvasinkovou infekcí. Ta může být způsobena oslabenou imunitou nebo antibiotiky. 

  • Suchá a popraskaná kůže

    Autor: istock.com

    Mezi nejčastější příčiny suché pokožky patří například špatné prokrvení, ale může to být způsobeno také používáním nekvalitní kosmetiky nebo nadměrným kontaktem s čisticími prostředky. Kůži také příliš neprospívá přehnané opalování, proto se nezapomínejte mazat krémem s vysokým UV faktorem. Další příčinou můžou být také ekzém, alergická reakce, plíseň nebo lupénka.

  • Opuchlé oči

    Autor: istock.com

    Opuchlé a nateklé oči mohou být následkem únavy, stresu nebo dehydratace, ale mohou signalizovat také mnohem závažnější zdravotní problém. Otoky kolem očí se mohou objevovat při nedostatečné funkci štítné žlázy. Pokud vás každé ráno trápí napuchlá oční víčka, nejspíš je příčinou špatný stav ledvin. Kruhy a vaky pod očima mohou být následkem únavy, ale mohou také poukazovat na špatnou činnost jater.

  • Lámavé nehty

    Autor: iStock.com

    Nehty jsou jedním z hlavních ukazatelů, které nás informují o tom, že máme v těle nedostatek vitaminů. Jejich třepení je známkou, že vám štítná žláza nefunguje správně, nebo může signalizovat zánět v těle. Pokud jsou nehty skoro bílé s tmavšími okraji, pravděpodobně jde o jaterní onemocnění. Žluté nehty pak signalizují plíseň, ale může se jednat také o zabarvení následkem lakování nehtů nebo zkrátka toho, že moc kouříte.

  • Vypadávání vlasů

    Autor: istockphoto.com

    Pokud jste si všimla, že vám vlasy vypadávají více, než je zdrávo, možná je za tím zdravotní problém. Častou příčinou bývají hormonální změny. Některé ženy trápí vypadávání vlasů v období menopauzy, kdy klesá hladina estrogenu. Pomoct může změna životního stylu a různé doplňky stravy. Další příčinou pak může být špatná funkce štítné žlázy, ale také infekce spojená s vysokými teplotami. Za vypadáváním vlasů ale občas stojí i časté nošení gumičky nebo pokrývky hlavy. 

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...