Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pizza vás ochrání před rakovinou! Jíst ji můžete dvakrát týdně

16. června 2018 | 06:00

Pokud patříte mezi milovníky pizzy, máme pro vás skvělou zprávu! Vědci z Itálie spolu s kuchaři přišli na "protinádorovou pizzu", která zabraňuje vzniku rakoviny a srdečních onemocnění. Pizza pascalina je také nazývána "pizzou, která prodlužuje život", a můžete si ji dát až dvakrát týdně.

Pascalina je pizza, která je plná středomořských pochutin, o kterých je známo, že mají blahodárné účinky na zdraví. Na této pizze nenajdete ani kousek sýru nebo masa, které jsou sice tradičními přísadami tohoto pokrmu, ale zároveň mohou přispívat ke vzniku srdečních chorob. Jak tedy vlastně vypadá?

Těsto pizzy je z pšeničné mouky a sugo, jak říkají Italové rajčatové omáčce, zahrnuje olivy, extra panenský olivový olej, česnek, chilli a rapini, což je druh brokolice. Tyto zdravé potraviny byly vybrány pro svou schopnost snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny v zažívacím systému, včetně rakoviny tlustého střeva.

Boj proti rakovině

Není to poprvé, co se hovoří o pizze jako o jídle, které pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Výzkum v roce 2003 zjistil, že lidé, kteří jedí pizzu nejméně dvakrát týdně, mají o devětapadesát procent nižší pravděpodobnost vývoje rakoviny jícnu, o čtyřiatřicet procent nižší riziko vzniku rakoviny hrdla a o šestadvacet procent nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva. 

Tajemství je v rajčatech

Zásluhu si mohou připsat hlavně rajčata. Ta totiž obsahují lykopen, což je červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem. Zároveň má ochranný vliv na lidské buňky, tkáně a přispívá ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu a snižuje pravděpodobnost vzniku některých nádorových onemocnění.

Výzkum v loňském roce ukázal, že rajčata mohou zpomalit růst rakoviny žaludku, a Světová zdravotnická organizace v květnu doporučila, aby ostatní země dodržovaly dietu, která zahrnuje vysoký obsah olivového oleje, zeleniny a ovoce.

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...