Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Až půjdete s rodinou na výlet, tak pozor na klíšťata, varuje odborník

8. června 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Docent Ing. PharmDr. Tomáš Vontor CSc vysvětluje, jaká jsou rizika infekcí, která mohou infikovaná klíšťata přenášet, a zároveň dává rady, které se k této tématice vážou.

„Již od poloviny března bijí všichni odborníci na poplach. Další mírná zima nedává zrovna optimistické prognózy, co se výskytu infikovaných klíšťat týče. S tím souvisí následná varování před přenosem infekcí klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy,“ říká docent Vontor. Dle informací Statního zdravotního ústavu je čtvrtina klíšťat z pražských lesoparků infikována boreliemi.

Jak na přisáté klíště ? Nemazat, nedusit, nekroutit

Jak tedy správně na přisáté klíště? Pokud již najdeme klíště přisáté, je nutné je co nejdříve vyjmout. Čas hraje velmi důležitou roli, a to zejména u možnosti přenosu boreliózy. Zároveň je důležité udělat to správně. Docent Vontor vysvětluje proč: „Pokud dojde při odstraňování klíštěte k podráždění, může klíště vyvrhnout část střev a zanést tu infekci do člověka. Proto se nemají klíšťata zamazávat krémem (vazelínou), protože pak se začne dusit a zvracet ty vnitřnosti do člověka.

Virus encefalitidy je přítomen ve slinných žlázách, k jeho přenosu dochází velmi rychle (po přisátí klíštěte). V případě borelií to může trvat až několik hodin, protože musí do těch slinných žláz doputovat. Tyto intervaly byly dokázány na amerických klíšťatech, u evropských se mohou lišit, ale v podstatě je ten časový rozdíl mezi infekční dobou boreliózy a encefalitidy znatelný,“ dodává docent Vontor.

Různě doporučované točení hlavičkou klíštěte do stran je ve skutečnosti zbytečné, protože způsob uchycení tohoto parazita není šroubovitý, ale dlátovitý. Vhodnějším a v současnosti doporučovaným způsobem odstranění klíštěte je snaha klíště vyviklat lehkým kýváním ze strany na stranu. Jak už bylo řečeno, klíště, které je násilně vytahováno nebo dušeno (například olejem či krémem) může zareagovat obranným reflexem, a to především zvýšeným sliněním či vyzvracením obsahu svých útrob do ranky.

Speciální přípravek usmrtí a dehydratuje přisáté klíště

I tento problém má ale řešení. Byl to Parazitologický ústav Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích, kde proběhly úspěšné testy speciálního přípravku Klíšťák - Ixoderm, vytvořeného českou firmou Vetrisol s.r.o. Malá kapka, umístěná na parazita, slouží k zneschopnění, znehybnění, dezinfekci, usmrcení a dehydrataci přisátého klíštěte, které dle testování nevyvrhne ani kapku do těla hostitele. To je pak možné bezpečně odstranit. „Pokud vím, tak tento přípravek je na trhu již několik let a funguje velmi dobře,“ uzavírá Vontor. Oslovení lékárníci potvrzují, že tento přípravek mají dostupný a zájem je velký.

Autor: Vetrisol

Braň se, kdo můžeš!

Encefalitida i borelióza jsou dvě nejznámější choroby, přenášené klíšťaty. Každý rok je některou z těchto chorob v ČR nakaženo stále více osob. A to nejsou hlášený veškeré případy, jelikož u lehčích forem boreliózy mohlo dojít k záměně např. za chřipkové onemocnění.

Zatímco proti klíšťové encefalitidě existuje u lidí možnost očkování, u boreliózy se zatím na takové možnosti teprve pracuje ve výzkumných laboratořích. Na řadu tak přichází nejen důsledná prevence za pomoci repelentů, ale také pečlivé ohledání různých tělesných zákoutí po pobytu v přírodě. Klíšťata se totiž většinou nepřisají hned, ale hledají místečka tam, kde je tenčí kůže a vyšší vlhkost – podpaždí, podkolenní jamky, genitálie. Podle docenta Vontora byla popsány i případy, kdy se klíště přisálo na oční spojivku!

Pozor na horečku

Po úspěšném odstranění klíštěte doporučují odborníci nějakou dobu sledovat svůj zdravotní stav, a to i v případě, že jste parazita objevili včas a nebyl ještě moc nasátý. Nemá smysl běhat k lékaři hned, jak na sobě nějaké klíště objevíte. Pokud by ale okolí ranky začalo nápadně rudnout nebo by se objevila například nečekaná horečka, je nejlepší k lékaři hned zajít, a nechat si udělat speciální vyšetření na encefalitidu a boreliózu. Včasná diagnostika je totiž jedním z předpokladů úspěšné léčby.

Video se připravuje ...