Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mějte ostrý zrak v každém věku

Na základě podrobného předoperačního vyšetření vybereme řešení nejvhodnější pro pacientovy oči.
18. června 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Zrak se v průběhu let mění. Postupně se tak mohou objevit nejen vrozené vady, ale i obtíže způsobené stárnutím očí. Moderní medicína si ale dokáže s očními vadami a onemocněními poradit. A to dokonce v každém věku.

Jaké metody používají oční chirurgové k odstranění krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu, šedého zákalu a jiných potíží se zrakem? Mezi možnosti patří například laserové odstranění dioptrií, výměna původní lidské čočky za umělou, anebo implantace nitroočních kontaktních čoček. Ale v jakém věku je která metoda nevhodnější?

18 až 40 let: dioptrie odstraní laser

U pacientů ve věku od 18 do cca 40 let patří mezi nejčastější oční operace laserové odstranění dioptrií. Věk zde ale není jedinou rozhodující podmínkou, zákrok podstupují i pacienti mladší 18 let. A také ti, jejichž oční vada není stabilní a narůstá. Není tedy potřeba čekat. Už více než 10 let funguje v ČR bezbolestné odstraňování dioptrií tzv. femtosekundovým laserem. Tímto laserem se provádí i nejšetrnější zákrok současnosti – ReLEx SMILE (NeoSMILE 3D).

Jak takový zákrok vypadá? „Nejmodernější metoda přesným a šetrným způsobem odstraní dioptrie a astigmatismus, povrch oka zůstane stabilní a velmi rychle se hojí. Celý zákrok trvá jen 20 minut,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize. Vyšší dioptrie vyřešíme implantací fakických čoček ICL.

Po 40. roce: čas na novou čočku na čtení

Po čtyřicítce se obvykle začínají objevovat potíže s ostrým viděním na blízko. Je to zcela přirozené. Špatné vidění na normální čtecí vzdálenost totiž způsobuje stárnutí, kdy se pružnost oční čočky postupně snižuje, a čím blíže se předmět nachází, tím obtížněji jej lze zaostřit. Tato vada se nazývá presbyopie neboli vetchozrakost. Objevuje se kolem 40. až 45. roku života a vrcholí ve věku 63 až 65 let, kdy se stabilizuje a dále nezhoršuje. Není nutné ale nosit brýle na čtení. Neostrého vidění se můžete zbavit jednoduše: moderní metodou PRELEX, při které oční chirurg během patnáctiminutového bezbolestného zákroku nahradí přirozenou oční čočku umělou trifokální čočkou, která přináší zlepšení vidění na blízko, na počítač i do dálky. Tímto způsobem lze odstranit jakýkoliv počet dioptrií, vetchozrací lidé se tak zbaví nutnosti střídat dioptrické brýle na různé vzdálenosti.

Od 65 let: šedý zákal odstraní operace

V souvislosti se stárnutím se po 65. roce věku nejčastěji objevuje šedý zákal neboli katarakta. Při tomto onemocnění dochází ke zakalení oční čočky a zhoršení kvality vidění, pacienty popisované jako „vidění přes mlhu“. Jediným řešením šedého zákalu je operace, jde o rychlý a bezbolestný zákrok, který je zároveň příležitostí zbavit se i dioptrií a astigmatismu. „Během operace nahradí chirurg zakalenou oční čočku umělou nitrooční čočkou, která v oku zůstává po zbytek života,“ říká primářka Oční kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešová.

„Současně s odstraněním šedého zákalu můžeme pacienta zbavit i dioptrií či astigmatismu, stačí zvolit vhodnou nitrooční čočku. Multifokální čočka zajistí ostré vidění do dálky i na blízko, torická čočka koriguje astigmatismus a asférická čočka zase zlepšuje vidění za zhoršených světelných podmínek,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize v Brně.

Odstranit šedý zákal lze dokonce i zákrokem bez použití skalpelu, a to s pomocí femtosekundového laseru LenSx. Přístroj dokáže nahradit skalpel precizním laserovým paprskem řízeným počítačem a kontrolovaným chirurgem. „Laser LenSx se přizpůsobí na míru pacientova oka, je přesný, bezpečný a precizní,“ vyjmenovává jeho výhody docentka Šárka Skorkovská. LenSx využívá k operacím Oční klinika DuoVize i Oční klinika NeoVize.

Správné vyšetření na prvním místě

Operační zákrok je dnes otázkou několika málo minut. Musí mu ale předcházet vyšetření, které zpravidla trvá dvě až tři hodiny. Až na jeho základě stanoví lékař přesnou diagnózu a tu nejvhodnější metodu na míru přímo konkrétnímu pacientovi.

Video se připravuje ...