Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chyba, která vás může stát zdraví! Henna, tetování a piercing v létě

2. června 2018 | 06:00

Léto není na tetování ani piercingy úplně nejlepším obdobím. Naopak byste se jim měli vyhnout. Pokud po těchto ozdobách přece jenom toužíte, je potřeba dodržet několik zásad, díky kterým neohrozíte své zdraví. Které to jsou?

Klasické tetování by si v létě měli dělat opravdu jen zkušení lidé, kteří vědí, jak na tetovací barvu jejich kůže reaguje. V horkých měsících má totiž pokožka tendenci více krvácet a pomaleji se hojit. Ještě hůř než černá tetování se hojí ta pestrobarevná. Obzvláště červená barva je pro tetování v létě naprosto nevhodná.

Pokud se chystáte na své první tetování, nemáte žádnou zkušenost s tím, jak o něj pečovat. V měsících, kdy teplota přesahuje dvacet stupňů Celsia, vám tetování může začít mokvat, může se zanítit a opravdu bolet. Jde o ozdobu na celý život, proto se opravdu vyplatí si na ni raději pár měsíců počkat. Pokud ale opravdu nemůžete vydržet, smiřte se předem s mnoha pravidly, která budete muset dodržovat.

Na opalování a koupání zapomeňte

Možná vám připadá, že sedět u vody ve stínu je nuda, ale je to to nejlepší, co pro své nové tetování můžete udělat. Čím víc totiž budete své tetování vystavovat slunečnímu záření, tím víc a rychleji vám bude blednout. Před pobytem na sluníčku je naprosto nutné potetovanou kůži mazat opalovacím krémem, a to alespoň s faktorem 30. Dokud se tetování úplně nezahojí, což trvá 4 až 8 týdnů, podle velikosti a složitosti motivu, je potřeba ho před sluncem schovávat úplně!

Zároveň byste se také neměli opalovat zhruba měsíc před tetováním. "Opálená kůže totiž hůř chytá tetovací inkousty. Kde je pigment z opálení, tam už není tolik místa pro další pigment z tetovacích barev," říká tatérka Máša Dudziaková z pražského salonu Hell.

S tetováním, které není zahojené, je také nutné vyhýbat se koupání v bazénech, moři a ostatních vodních plochách. Nedoporučuje se ani koupání ve vaně, jen sprcha! Skrz otevřené ranky může totiž proniknout mnoho nečistot a bakterií, které mohou způsobit vážnou infekci. Delší pobyt ve vodě pak opět může způsobit, že začne mokvat. Vnímejte nové tetování jako plošnou odřeninu, tedy jako hojící se čerstvou ránu – a podle toho se k němu také chovejte.

Jak je to s hennou?

Zvýšenou pozornost byste měli věnovat barvě. Protože se jedná o hnědočervený prášek, barva obrázku na kůži by se měla pohybovat mezi oranžovou, červenou a hnědou. Pokud se někde setkáte s barvou černou, nejedná se o čistě přírodní produkt. Tato henna bývá smíchána s velkým množstvím chemikálií, které je běžně zakázané používat, a může být pro kůži velice nebezpečná.

Typickou reakcí na popáleniny hennou – či spíše chemikálií v ní obsaženou – je nateklá, mokvající kůže plná puchýřů. Vedle toho, že tato reakce je nesmírně bolestivá, má takovéto tetování z dovolené následky do konce života. Kůže zůstane zjizvená a poškozená. Raději se proto vyhněte podobným suvenýrům z dovolenkových destinací, a už vůbec zdobení tohoto typu nedovolte svým dětem! I když by henna neměla být permanentní, etiketu toho, co je v barvě obsaženo, nikde neuvidíte a následky po takové nepovedené ozdobě mohou být fatální!

Na piercing si raději počkejte

Piercingy by pro vás měly být v létě tabu. Některé salony dokonce během léta píchání piercingů vůbec neprovádějí. Potřebují k zahojení totiž mnohem více času. Takový piercing v pupíku se hojí například rok a horko, pot a prach regeneraci vůbec nesvědčí.

Zapomenout byste měli také na koupání, pokud se vám hojí piercing. Skočit do bazénu nebo moře s nezahojeným piercingem je to nejhorší, co můžete udělat. Přestože se vám voda může zdát čistá, obsahuje mnoho bakterií, a vy si tak akorát přivodíte pořádnou hnisavou a bolestivou infekci. 

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...