Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cítíte se často unavení? Příčinou může být nemoc štítné žlázy!

25. května 2018 | 06:00

Cítíte se často vyčerpaní, máte problémy s koncentrací a chce se vám stále spát? Je možné, že za tyto potíže může štítná žláza. Její onemocnění postihují poměrně dost lidí. Jak poznáte, že trápí také vás?

 

 

 

V průběhu života se s ním setká až desetina populace. Až osmkrát častěji jsou to ženy. V České republice trpí sníženou funkcí štítné žlázy (hypotyreózou) půl milionu osob a zvýšenou funkcí štítné žlázy (hypertyreózou) sto tisíc lidí. Pouze každý druhý pacient si však je svého onemocnění vědom. 

„Mezi základní onemocnění štítné žlázy patří snížená funkcezvýšená funkce, záněty a nádory. Některá z nich nepředstavují pro pacienta žádné velké nebezpečí, jiná mohou znamenat ohrožení zdraví i života, a to nejen pacientů samotných, ale v případě žen mohou ohrozit i těhotenství a vývoj plodu. Proto by se o nich mělo vědět, proto by se měla vyšetření na ně cíleně vyhledávat,“ říká MUDr. Michal Kršek.

Fyzické a psychické vyčerpání je jedním z příznaků

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány v těle. Pokud štítná žláza produkuje hormonů málo, nebo naopak moc, projeví se to na fyzickém i psychickém zdraví člověka. Když se nemoc odhalí včas, většinou je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, může ho i ohrozit.

"Správná funkce štítné žlázy je důležitá od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je její význam zcela klíčový,“ upozorňuje MUDr. Richard Stejskal a dodává: „Příznaky onemocnění štítné žlázy lidé často přehlíží, protože se mylně domnívají, že jsou snadno rozpoznatelné a nepřehlédnutelné. Na druhou stranu pacienti nezřídka pokládají za projevy onemocnění štítné žlázy řadu obtíží, které se štítnou žlázou souviset nemusí. Typickým příkladem je přibírání na váze."

Jak vyřešit problémy se štítnou žlázou, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Kateřina Erbsová/Moje zdraví
Video se připravuje ...