Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jsou ryby a sushi nebezpečné kvůli obsahu rtuti? Tohle jsou příznaky otravy!

  • Je sushi nebezpečné nebo ne?
    20. května 2018 | 06:00

    Jezte mořské ryby, jsou zdravé! Přesně tak zní doporučení odborníků na výživu. Jenže jiní, neméně renomovaní odborníci zabývající se zdravím varují před tím, že mořské ryby, zvláště některé, obsahují těžké kovy, například rtuť. Vážně se jimi můžeme otrávit? 

  • Akutní otrava? Naštěstí ne!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jíst ryby je trendy, o sushi nemluvě. Jsou s tím tedy spojena nějaká rizika kvůli obsahu těžkých kovů, nebo ne? Tuhle otázku si nedávno položila redakce respektovaného webového magazínu o zdraví www.womenshealthmag.com a ukázalo se, že akutní otravy s vážnými zdravotními následky se rozhodně bát nemusíte. 

    Navya Mysore, lékařka specializující se na zdraví žen v síti klinik One Medical, to vyloučila, nicméně zároveň potvrdila, že těžké kovy z ryb skutečně mírné zdravotní potíže způsobit mohou. Které ryby jsou rizikové a u jakých příznaků zpozornět? 

  • Tohle je dobré vědět o rtuti

    Klasickým teploměrům odzvonilo
    Autor: Shutterstock.com

    Nejdříve něco důležitého o rtuti. Tenhle prvek se přirozeně nachází v životním prostředí, a to v několika podobách. Problémy vznikají, když se rtuť rozloží na methylrtuť, která je nebezpečnější než tekutá kovová rtuť – tu známe třeba z klasických teploměrů. 

    Methylrtuť vznikne z kovové rtuti působením bakterií a vyskytuje se v usazeninách na mořském dně, ale také v tělech některých ryb, paryb a měkkýšů. "Obecně platí, že větší živočichové, jako jsou žralok a mečoun, mají v těle větší množství této formy rtuti, protože žijí déle a jsou výše v potravním řetězci," říká Jagdish Khubchandani, profesor komunitního zdraví na Ball State University. Abyste se však rtutí z jejich těl alespoň trochu otrávili, museli byste jich jíst kila a kila denně. 

  • Pět až deset procent lidí? To je dost

    Tekutá rtuť
    Autor: iStock.com

    Akutní otrava rtutí je každopádně hodně vzácná, vysoké hladiny rtuti však má v krvi pět až deset procent Američanů a lze čekat, že ostatní národy na tom budou podobně. Odhaduje se, že viníkem jsou právě mořské ryby, respektive jejich konzumace. 

    Otrávit se rtutí lze i jejím vdechováním při odpařování, to ale rozhodně není běžné, jaksi není kde ji vdechovat. Ohrožení jsou třeba horníci nebo dělníci z továren, kde se vyrábějí výrobky obsahující rtuť. 

  • Které ryby jíst a které moc ne

    Dětem ryby občas nechutnají
    Autor: iStock.com

    Rtuť z mořských ryb je obzvláště nebezpečná po děti, zejména pro ty, které se teprve vyvíjejí v děloze, a proto má skutečně smysl, aby těhotné ženy množství ryb na svém talíři nepřeháněly. Přemíra rtuti může ohrozit vývoj mozku, a v budoucnu tak přispět k problémům s chováním, pozorností a podobně. 

    Americký úřad pro výživu a kontrolu léků FDA spolu s OSN A WHO doporučují následující: jezte mořské ryby nejvýše dvakrát až třikrát týdně s tím, že v těhotenství se musíte navíc zaměřit na konzumaci ryb s nízkým obsahem methylrtuti. Mezi méně rizikové ryby patří zejména aljašská treska, norský losos, treska obecná, treska tmavá. Za omezení naopak stojí živočichové s vysokým obsahem rtuti, jako jsou mečoun, žralok, makrela obecná a tuňák. 

  • Tohle jsou příznaky

    Jedním z příznaků je i závrať.
    Autor: shutterstock

    • Lidé s vysokou hladinou rtuti v těle mohou mít problémy s myšlením a pamětí, jsou také podrážděnější. 
    • Mezi další projevy patří zhoršené motorické dovednosti, například nekontrolovatelný třas, problémy s koordinací či chůzí, svalová slabost a necitlivost pokožky, nebo naopak pocit, že na ní dochází k bodání jehličkami. 
    • Objevit se mohou i dýchací potíže.  

    Následující příznaky se objevují u akutní otravy – ta nehrozí z ryb. 

    • Vystavení elementární rtuti (vdechování par) může ovlivnit funkci mozku a nervového systému, což způsobuje bolesti hlavy, nespavost, závratě, objevit se může i dvojité vidění, případně oslepnutí. 
    • Při vdechnutí nebo polknutí může elementární rtuť způsobit kovovou chuť v ústech nebo otoky, krvácení dásní.
    • V těžkých případech může otrava elementární rtutí vést k orgánovému selhání a úmrtí.  
  • Jak snížit riziko otravy?

    Vyzkoušejte, zda může hýbat rukama.
    Autor: shutterstock.com

    Pokud máte pocit, že všechny nebo většina výše uvedených příznaků na vás sedí, nechte se vyšetřit, zvláště pokud máte pocit, že třeba jíte mořských ryb více, než je zdrávo. Existují jednoduché krevní testy, kterými lze zjistit hladinu rtuti ve vašem těle. 

    Ale pravděpodobnější je, že za to rtuť nemůže. Běžná konzumace ryb a dalších mořských plodů několikrát týdně vám vážné zdravotní potíže nezpůsobí, protože jsou zároveň zdrojem bílkovin a minerálů a výživové přínosy převažují nad riziky.

    Dbejte také na příjem dostatečného množství tekutin, pravidelné vylučování, pozitivní efekt má i přísun vitaminu C ideálně prostřednictvím listové zeleniny a citrusových plodů a užívání probiotik. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...