Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odhalte tajemství krevních skupin

Krev
6. října 2006 | 10:00

Krevní skupiny mohou ovlivnit vaše zdraví a štěstí! Kdo tedy zná svou krevní skupinu, může podle ní žít

Skupina vědců objevila, že krevní skupina má do jisté míry vliv na náš životní styl, povahu a působí i na naše nemoci. Velice stručně řečeno: známe čtyři základní krevní skupiny. Každá z nich se vyvinula v reakci na měnící se klimatické podmínky a vývoj druhů v průběhu věků, po které člověk obýval Zemi. Kdo zná svoji krevní skupinu, může podle toho žít. Bude zdravější, plný síly a šťastnější. Někteří vědci se domnívají, že krevní skupina má vliv i na to, které potraviny nám neprospívají nebo naopak - které nás uzdraví. Se speciální dietou tak můžete být zdravější a k tomu ještě zhubnout. Jaké krevní skupiny existují? Známe 4 krevní skupiny - 0, A, B, AB. Objev krevních skupin spadá do počátku našeho století a je spojen se jménem českého lékaře a profesora Karlovy univerzity Jana Janského. Zjistil, že krevní séra některých lidí shlukují červené krvinky jiných lidí v určitém zákonitém pořádku. Svůj objev zveřejnil v roce 1907. Jak se rozlišují krevní skupiny? Rozlišují se červenými krvinkami. Ty nosí na svém povrchu malé "anténky" z molekul cukru, které se chemicky velikostí a formou odlišují, tzv. antigeny. Podle tohoto každého "chemického otisku prstů" vytváří krev protilátky (policejní buňky), které tělu cizí buňky vyhledávají a pomáhají je zničit. To vysvětluje, proč například člověk s krevní skupinou A nemůže dostat transfúzi s krví skupiny B. Tělo by cizí skupinu nepřijalo.


Krevní skupina 0 představuje typ - vítěz Takový člověk chce dosáhnout stále více (má ji třeba hvězda Formule 1 - Michael Schumacher). Je masožravec. Vyhovuje mu především červené maso, ale také drůbež a ryby i rozmanitý výběr zeleniny. Těžko snáší mléko, mléčné výrobky a luštěniny. Má silný imunitní systém, stres odbourává nejlépe pohybem. Ženy s touto krevní skupinou jsou aktivní při sexu, muži se chtějí brzy oženit, bývají dobrými otci rodin. * NEBEZPEČÍ Lidé s krevní skupinou 0 bývají náchylní k původcům cholery, moru a na bakterii (Helicobacter pylori), která zapříčiňuje vředovou chorobu dvanácterníku a žaludku.
Krevní skupina A představuje typ - introvert (člověk zahleděný do sebe) Tito lidé jsou v lásce nesmělí, ale romantičtí a vášniví. V práci perfekcionisté a velmi svědomití. Aby zůstali štíhlí a výkonní, potřebují dostatek ovoce a zeleniny. Často jsou mezi nimi vegetariáni. Vyhovují jim především sójové výrobky, fazole a luštěniny, obilniny, ovoce, zelenina a malé množství ryb. Proti stresu bojují vnitřním klidem, prospěje jim i ženšen či gingko biloba. Nadmíru užitečné jsou jim také vitamin C, zinek a vitaminy skupiny B. * NEBEZPEČÍ Náchylnost k ateroskleróze, cukrovce, neštovicím.
Krevní skupinu AB charakterizuje ctižádostivost Vyskytuje se poměrně zřídka. Je z krevních skupin nejmladší, vznikla vzájemným promícháváním a existuje pouze tisíc let. Lidé s touto skupinou mají poměrně silný imunitní systém, dobrou paměť a bystrý rozum. Typ AB je citově založený, může být posedlý sexem (John F. Kennedy, Marilyn Monroe), nezištný a obětavý v přátelství i lásce. Je velmi ctižádostivý a jen zřídka má zdravotní potíže. Člověk, který má krevní skupinu B, může jíst téměř vše, co je dobré pro A a B, nejlepší je pro něj zeleninová strava s doplňky mléka a masa. Maso by se mělo pojídat v menších porcích, aby bylo lépe stravitelné. Skupina B totiž neprodukuje tolik žaludečních šťáv, takže žaludek by mohl mít se zpracováním nadměrného přísunu živočišného proteinu potíže.
Krevní skupina B - rození individualisté Lidé s touto krví jsou pravdomluvní, přímí a velmi kreativní. Neumějí však být přesní a je pro ně problém přijít včas. Mají dobré trávení, dopřávají si dostatek jídla, aniž by přibrali nebo se jídlem unavili. Máte-li tuto krevní skupinu, pak se vaše optimální strava skládá ze zvěřiny nebo z masa skopového a králičího. Měli byste se však zdržet masa kuřecího. Máte-li na kuřecí přesto často neodolatelnou chuť, začněte ho nahrazovat krůtím masem. Na rozdíl od skupiny 0 a A jsou pro skupinu B vhodné mléčné výrobky. Chcete-li nějaké to kilo shodit, nejezte výrobky z pšenice a kukuřice. Nositelé skupiny B mají celkově dobrou obranyschopnost. Pro B-typy není sex důležitý. Bývají věrní svým partnerům. * NEBEZPEČÍ Náchylnost na střevní infekce (salmonella) a tyfus.
* Krevní skupina 0 Krev této skupiny může zachránit život nositelům všech ostatních. * Krevní skupina A Při transfúzi nesmí dostat krev skupiny B. Má ji asi 44 % obyvatel. * Krevní skupina B Nesmí dostat krev skupiny A. Má ji 12 % lidí. * Krevní skupina AB Může dostat krev od všech. Má ji 5 % lidí.

Související články