Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdy začíná stáří? V 59 letech, nebo až v 65? Vědci se nemůžou shodnout

18. května 2018 | 06:00

Často se říká, že věk je jenom číslo a že jsme tak staří, na kolik se cítíme. To sice může být pravda, ale jak je tomu doopravdy? V kterém roce se můžeme považovat už opravdu za staré?

Obecně se soudí, že stáří přichází po 59. roku života. Novější studie ale tuto hranici posouvají až někam mezi 65. a 73. rok života. A kdy podle jednotlivých generací přichází stáří a končí mládí? Na to odpovídá velká americká studie z roku 2017 (U.S. Trust Insights on Wealth & Worth Report).

Výše uvedený výzkum zahrnoval více než osm set domácností, v nichž byli dotazováni lidé mezi 21 a 36 lety (mileniálové), dále generace mezi 37 a 52 lety (generace X). Nechyběla ani generace z období dětského boomu, které je dnes v USA mezi 53 a 72 lety. V Česku jim říkáme Husákovy děti a jsou o něco mladší.

Poslední dotazovanou skupinou byli senioři nad 73 let. Překvapivě generace takzvaných mileniálů byla v pohledu na konec mládí velmi tolerantní. Podle ní jsou lidé mladí do 40. roku života. Generace X a babyboomers si myslí, že mládí končí už ve 31 letech života. Lidé od 65 do 73 let pak hranici posouvají nad 35. rok.

Senioři jsou dnes mnohem aktivnější

Pojďme se ale podívat na to, kdy skutečně přichází stáří. Podle studie Japonské gerontologické a geriatrické společnosti se termín „starý“ vztahuje na osoby mezi 75 a 89 lety. Za kmety se pak dají považovat až jedinci, kteří se dožili devadesátky.

A proč se tímto tématem vlastně studie zabývají? Je to jednoduché. S tím, jak se prodlužuje délka života, by se také měl samozřejmě prodloužit i produktivní věk. Bohužel zaměstnavatelé na to zatím nehledí a kvůli tomu mají často lidé starší padesáti let problém najít práci. Přitom většina z nich půjde do důchodu kolem 65. roku života.

Více se o stáří dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...