Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pomočování se u dětí: Jaké jsou příčiny a kdy jít k lékaři?

15. května 2018 | 06:00

Nočním pomočováním se (enurézou) v Česku trpí zhruba patnáct procent dětí ve věku pěti let. Čím to, že některé dítě vydrží celou noc v suchu a jiné se probouzí v loužičce? Enuréza má mnoho příčin.

Zatímco některé děti odloží plínku kolem dvou let a počůrají se jen výjimečně, jiné mají problémy ještě v posledním ročníku školky. Zajímavé je, že lékaři teprve nedávno zjistili, že i tento problém může dítě zdědit. Nechte proto nejdříve zavzpomínat babičky, a pak teprve začněte pátrat po příčině! V pěti letech je i na čase se poradit s lékaři.

„Kromě dříve často uváděných poruch spánku jsou to hlavně poruchy produkce látky omezující v noci produkci moči ledvinami, poruchy režimu pití a močení, chybné dietetické návyky a stres. V současnosti jsou již jasné důkazy o genetické vazbě a přenosu zátěže v tomto smyslu z rodičů na potomky,“ říká lékař Zdeněk Dítě.

Mnohdy se dítě začne pomočovat ve chvíli, kdy už s tím nemělo žádný problém. Důvodem bývá náhle vzniklý stres. „Typickými momenty jsou narození sourozence, rozvod rodičů, úmrtí v rodině či stres v dětském kolektivu,“ vyjmenovává doktor Dítě.

Jak řešit s dětmi pomočování se? Citlivě

V 5 letech a více již kluk či holčička většinou navštěvují některé z kolektivních zařízení. Jeho osobní, intimní problém se tak dostává mezi lidi, už jej neřeší jen maminka či tatínek, přidává se i paní učitelka a ostatní děti… „Pokud paní učitelka přejde vzniklý problém v klidu, bez zbytečných výčitek, ostatní děti si takovéto ,nehody‘ vůbec nemusejí všimnout a pomočené dítě není zbytečně traumatizováno posměchem okolí,“ radí učitelka 1. stupně základní školy v Liberci Mgr. Lucie Horáková. 

„Nejhorší, co mohou dospělí z enuretikova okolí udělat, je vtipkovat na toto téma, uštěpačně komentovat noční příhodu nebo ji vyčítat. Velice záleží i na samotném dítěti. Je nutné vysvětlit mu citlivě a adekvátně věku jeho potíže. Dítě musí vědět, že noční pomočení neznamená žádnou tragédii ani ostudu, že na řešení problému není samo a že mu jsou jeho blízcí připraveni pomoci,“ dodává pedagožka.

Pokud však dítě nemá podporu ve svých nejbližších, na které spoléhá, pociťuje velkou životní nepohodu. Většina enuretiků se projevuje nejistým chováním, často se straní kolektivu. Okolí to velmi brzy odhalí a náležitě  s příslovečnou dětskou krutostí  situace zneužije. Dítě pak bývá terčem posměchu a šikanování a spirála jeho psychických potíží se roztáčí.

Proto je velmi důležité tento problém nepřehlížet, netajit ho, ale naopak pátrat po jeho příčině, najít způsob, jak dítěti usnadnit jeho situaci a pomoci mu tento nelehký boj vyhrát. Jak už jsme si řekli, pokud se dítě pomočuje i po pátém roce života, je vhodné konzultovat problém s lékařem.

Jak si s pomočováním se poradit, si přečtete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Markéta Ostřížková
Video se připravuje ...