Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co udělá alkohol s vašimi játry? Pohled na orgán s cirhózou je pro silné povahy

10. května 2018 | 10:07

Podívejte se, co udělá alkohol s vašimi játry. Tak nějak by se dal přeložit název jedné z epizod pořadu Dr. Drew's Lifechangers. V ní se doktor Drew Pinsky, americký specialista na závislosti a nemoci s nimi spojené a televizní celebrita, pokusil ukázat dvěma dívkám, jak dopadnou jejich játra po každodenním popíjení alkoholu. Názorná ukázka byla tak šokující, že dvojčata rozplakala.

Dívky a diváci doslova ztuhli, když před nimi doktor rozbalil skutečná lidská játra. Jedno z nich bylo od zdravého člověka, druhé bylo zjizvené a ztvrdlé cirhózou. Rozdíl byl patrný na první pohled a bez nadsázky šokující.

Zdravá játra vypadají hladce a mají červenohnědou barvu. Oproti tomu nemocné orgány jsou zjizvené, šedé s tmavými skvrnami. „Takhle budou vypadat vaše játra po pravidelné otravě těla alkoholem,“ popisuje rozdíly doktor Pinsky.

Rozdíl mezi zdravými játry a játry zničenými alkoholem si prohlédněte v galerii:

Nemůžu vám přísahat, že když budete pít alkohol, dostanete cirhózu jater. Ale je to více než pravděpodobné,“ dodává lékař. Jak se dvojčata rozhodla ohledně pokračování v popíjení alkoholu, není známo. Jejich šokované obličeje však dávají jejich rodičům naději, že správně.

Ženy totiž mají až pětkrát větší dispozice k cirhóze jater než muži. Je to dáno žaludečními enzymy, které si s odbouráním některých látek přítomných v alkoholu nedokáží poradit. Cirhóza způsobená alkoholismem vzniká zpravidla po deseti a více letech pravidelného pití alkoholu.

Na vzniku cirhózy se však nepodílí jen alkoholismus, ale i například hepatitida C nebo obezita.

Co je to cirhóza?

Při cirhóze vznikají jizvy na játrech, které způsobují, že játra přestávají  fungovat. To se projeví nadměrnou únavou, nevolností, ztrátou chuti k jídlu, hepatitidou, v pozdějších stádiích zvracením krve a tmavě černou stolicí.

Léčba není možná, lze jen zmírňovat příznaky. Jediným řešením v posledních stádiích je transplantace jater. Ta je však pro alkoholiky téměř nedosažitelná, protože je nezahrnují do transplantačního programu.

Jedinou prevencí proti cirhóze jater je omezení konzumace alkoholu na maximálně jednu skleničku denně a zdravá strava. Výzkum Virginia Commonwealth University zjistil, že strava bohatá na ovoce a zeleninu, celozrnné produkty, olivový olej a ryby snižují riziko hospitalizace u pacientů s cirhózou. Lékaři také doporučují zredukovat v jídelníčku podíl červeného masa.

Autor: Kateřina Erbsová/Moje zdraví
Video se připravuje ...