Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chlamydie se nepřenáší jen sexem! Jak se můžete nakazit a co vám hrozí?

5. května 2018 | 06:00

Jedná se o zákeřnou infekci, jejíž příznaky nemusíte často ani zpozorovat. Přesto může v těle napáchat obrovské škody. Chlamydie ale nejsou pouze pohlavní nemocí, mohou napadat také jiné orgány a přenos probíhá různými způsoby. Co všechno byste o infekci měli vědět?

 

Chlamydie jsou malé organismy, které jsou často spojovány s pohlavní nemocí. Největší nevýhodou je, že o infekci často ani nevíte. Zejména u žen se nemusí projevit žádnými vnějšími příznaky. O to větší jsou ale škody. U mužů může negativně ovlivnit plodnost, u těhotných žen může způsobit potrat. Infekce způsobuje slepení vejcovodů, to může způsobit mimoděložní těhotenství.

Touto infekcí trpí až patnáct procent sexuálně aktivní populace. K nákaze nejčastěji dochází při nechráněném vaginálním nebo análním styku. U mužů se infekce usadí v močové trubici, u žen uvnitř děložního čípku. Odtud se bakterie šíří dál. Čím více času mají, tím jsou horší následky.

Chlamydiemi se lze také nakazit používáním stejného prádla, ložního prádla, na toaletě, v bazénu, ale také ve sprchách nebo v sauně. Onemocnění je také přenosné z matky na dítě během těhotenství.

Příznaky a projevy

Přestože se nejedná o příjemnou záležitost, je potřeba zahodit stud, a pokud jste si všimli některých příznaků, navštivte neprodleně lékaře. Zároveň je potřeba informovat všechny sexuální partnery, kteří mohou být chlamydiemi také nakaženi.

Mezi nejběžnější příznaky patří nepříjemné pocity v pochvě, jako jsou svědění a bolest, které se zhoršují pohlavním stykem. Dále se může objevit nutkavá potřeba chodit neustále na záchod a při močení můžete pociťovat nepříjemné pálení. U žen se pak objevuje krvácení mezi periodami nebo po pohlavním styku. Objevit se může také citlivý vřídek na genitálu. Dalším příznakem je pak bolest břicha nebo podbřišku. Při nechráněném análním styku může infekce vyvolat zánět konečníku. 

U mužů se mohou objevovat neobvyklé pocity okolo močové trubice, mezi které nejčastěji patří bolest a svědění. Během močení pak nepříjemné pocity pálení. Varlata bývají nateklá a bolestivá. Objevuje se také bolest kloubů.

Léčba

Při preventivní gynekologické prohlídce se infekce odhalí málokdy. Test na chlamydie se totiž provádí zvlášť. O vyšetření je proto nutné si zažádat. Jako první se provádí výtěr děložního krčku/močové trubice. Při potvrzení infekce je nutné neprodleně nasadit antibiotika, která zničí a utlumí většinu zárodků. 

Po dobu léčby je důležité dodržet doporučený zákaz pohlavního styku. Po léčbě se provádí kontrolní vyšetření. Je třeba vyšetření obou sexuálních partnerů, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce. Prevencí je pak chráněný pohlavní styk.

Chlamydie nejsou pouze pohlavní infekcí

Přestože bývají chlamydie často spojovány s pohlavním stykem, není to podmínkou. Infekce často napadá také plíce. Příznaky se podobají chřipce, a tak člověk často nerozezná, že se jedná o chlamydie. Stejně jako u pohlavní infekce se ta plicní léčí antibiotiky. Léčba ale trvá podstatně déle. "Vzhledem k delšímu životnímu cyklu chlamydií je léčba chlamydiových pneumonií o něco delší než klasických bakteriálních infekcí. Doporučuje se 2 až 3 týdny, podle závažnosti klinických příznaků," říká lékařka Eva Žampachová.

Pokud se chlamydie neléčí, mohou proniknout do mozku, nervových tkání a svalů, což vede k likvidaci imunitního systému. Infekce sice smrtelná není, ale může zapříčinit mnoho chorob, mezi které často patří únavový syndrom, Alzheimerova choroba nebo roztroušená skleróza.

Další informace o chlamydiích najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...