Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oči jako ostříž! Co dělat, abyste je zatěžovali co nejméně?

  • 7. května 2018 | 06:00

    Oči jsou nejen oknem do duše, ale hlavně orgánem, který nám zprostředkovává obraz světa kolem. Zdraví očí může ohrozit únava, sluneční záření, ale také stárnutí a nemoci. V dnešní době moderní techniky zatěžujeme oči ještě víc než dřív. Co dělat, abyste je namáhali co nejméně?

  • Sluneční brýle v létě i v zimě

    Autor: Shutterstock.com

    Ruku na srdce. Kolik z nás brýle nenosí a kření se do sluníčka. Jenže slunce může způsobit potíže nejen kůži, ale také očím. "Doporučuji investovat do kvalitních brýlí, které nabízejí jak ultrafialovou ochranu A, tak i ultrafialovou ochranu B. Mohou vaše oči ochránit až 100% od světla UVA a UVB," říká optometrista Daniel Szarvas. Dnes je výběr slunečních brýlí tak široký, že si zaručeně vybere každý. 

  • Prachu, smogu a kouře co nejméně

    Autor: istock.com
    Oči trpí, jsou-li vystaveny škodlivinám v ovzduší. Vyhnout se smogu obvykle nejde, obzvlášť když žijeme ve větším městě s hustou dopravou. Alespoň ve volném čase se ale snažte být co nejvíce v přírodě. „Vyhýbejte se zakouřeným místům a především se snažte sami přestat kouřit. Cigaretami škodíte svým očím hned dvakrát, dráždivým kouřem zvenčí a toxickými látkami zevnitř! Alespoň částečnou ochranu dodají očím umělé slzy, které je zvlhčí a zklidní podráždění,“ vysvětluje optometrista. 

  • S technologiemi opatrně

    Autor: istock.com

    Na jedné straně nám usnadňují život, ale pokud celý den koukáte do počítače a večer ještě projedete po dvouhodinovém sledování televize chytrý telefon, pak určitě víte dost o suchých a podrážděných očích. Sledování monitoru nebo displeje očím opravdu neprospívá, a to hned z několika důvodů. „Problémem je samotný zářící přístroj, většinou špatné osvětlení okolí a pak také fakt, že jednoduše zapomínáme mrkat. Pro správné zvlhčení a ochranu oka bychom měli mrknout zhruba 20x za minutu,“ radí Szarvas.

  • Najděte si dobrého optika

    Autor: Shutterstock.com

    Pravidelné kontroly zraku ukážou, jak vaše oči zpracovávají světlo, kontrolují váš optický nerv a krevní cévy, jak dobře pracují společně. Ujistíte se také, že nemáte slepé skvrny a vaše zaměření je správné. „Každý, i když nemá problémy, by měl navštívit očního lékaře alespoň jednou za pět let, ve vyšším věku je vhodné navštívit oftalmologa alespoň jednou za dva roky,“ radí optometrista. 

  • Zmapujte rodinnou historii

    Autor: Shutterstock

    Je důležité vědět, že některé oční choroby nebo problémy jsou genetické. „Například nemoci způsobené věkem, makulární degenerace a glaukom mohou být způsobeny genetickými faktory. Je důležité znát i rodinnou historii,“ varuje Szarvas. Pokud tedy někdo z vašich rodinných příslušníků trpí špatným zdravotním stavem očí, informujte o tom svého optika a začněte zraku věnovat větší pozornost. 

  • Důležitá je výživa

    Autor: istock.com

    Očím pomůže tuňák, vejce, borůvky, kapusta nebo třeba česnek. Vejce, ryby a listová zelenina obsahují lutein, který zrak chrání například před šedým zákalem. Ovoce a zelenina zase mají vysoký podíl vitaminů A, C a E. Například již zmiňovaná mrkev obsahuje velké množství karotenů, z nichž v těle vzniká vitamin A, který chrání zrak před šeroslepostí. 

  • Nosíte čočky?

    Autor: shutterstock.com

    "V první řadě je zejména potřeba při prvním pořízení kontaktních čoček navštívit očního specialistu a nespoléhat se na rady kamarádek. Odborník vám změří zrak a pomůže vybrat ty nejvhodnější čočky. Potom je důležité dodržovat doporučení výrobce, nepoužívat čočky delší dobu, než na jakou jsou určeny, nepřespávat v nich, pokud nepoužíváte typ čoček, který toto umožňuje, a hlavně dodržovat správné hygienické návyky," radí Szarvas. 

  • Noste brýle!

    Autor: istock.com

    „Pokud nosíte správné brýle, předcházíte tím únavě, pálení, řezání či zarudnutí očí, nebo dokonce bolestem hlavy,“ vysvětluje Szarvas a dodává: „Tyto příznaky se také velmi často objevují při práci na počítači. Pokud máte stejný problém, měli byste kromě správně zvolených brýlí na počítač také dbát na dobré osvětlení a naučit se pár relaxačních technik po zrakové zátěži. Pokud jde o brýle na počítač, dnes už je možné pořídit si speciální skla vyvinutá přímo k tomuto účelu."


Autor: Gabriela Pavlištová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...