Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nemocné srdce mají častěji muži, kteří nejsou šťastní v manželství

4. května 2018 | 06:00

Vědci již několikrát potvrdili, že šťastná a harmonická manželství přinášejí lidem například nižší hladinu cholesterolu a odbourávají stres. Naopak lidé, kteří žili v partnerství či manželství plném hádek, měli často vysoký krevní tlak.


Studie publikovaná v časopise Journal of Epidemiology & Community Health není první, která naznačuje souvislost mezi harmonickým rodinným životem a zdravým srdcem. Zmiňovaný výzkum zkoumal zdravotní stav u vybraných párů z Británie po dobu šestnácti let. Odborníci se přitom zaměřili hlavně na zmiňované problémy se srdcem. Výslednou analýzu dokončilo po deseti letech asi 620 z počátečních dvou tisíc párů.

Lepší manželství znamená zdravější srdce

Na výsledcích je zajímavé, že mezi muži, kteří měli trvale dobré vztahy, a mezi těmi, kterým to v partnerském soužití tak neklapalo, nebyl v oblasti srdečních zdravotních problémů zase takový rozdíl. Při bližším zkoumání zahrnujícím věk, vzdělání, tělesnou výšku a váhu a ekonomickou situaci párů si ale vědci všimli malých, ale přesto podstatných odlišností u manželství, která se během deseti let zhoršila, či zlepšila.

Muži, jejichž manželství se během sledované doby skutečně ubíralo lepším směrem, měli nižší hladinu cholesterolu a také ke své výšce přiměřenou tělesnou váhu. Naopak ti, u kterých byla po celých deset let spokojenost se vztahem stále „dobrá“, už tak pozitivních čísel nedosahovali. Nejhůře pak dopadli ti, jejichž vztahy se výrazně zhoršily.

Samozřejmě, že ke zhoršení či zlepšení stavu vašeho srdce nedochází hned, je k tomu potřeba několik let. Odborníci ale upozorňují, že se jedná pouze o jednu studii, a její výsledky by se tak neměly považovat za směrodatné. Je potřeba počkat na další zkoumání, které výše uvedené potvrdí, vyvrátí či rozšíří. Faktem také je, že do konce sledování vydržely spíše ty páry, jejichž vztah byl v normě nebo se zlepšil. Ti, kteří se dostali do zdravotních, finančních či vztahových problémů, většinou ze sledování odešli.

Je lepší být singl, nebo žít v páru? To se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...