Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajemství vaší vaginy: Znáte ji opravdu tak dobře, jak si myslíte?

27. dubna 2018 | 06:00

Zdraví pohlavních orgánů řešíme většinou až tehdy, když už zdravé nejsou. To pak hledáme na internetu a pídíme se po informacích, které nás často nemile překvapí. Magazín health.com uvedl na pravou míru nejčastější omyly, které na internetu najdeme a od kamarádek uslyšíme.

Když se řekne vagina, mnohé z nás napadne jediné tajemství – bod G. Existence bodu G je diskutována už mnoho let. Ženy prý mají jen jeden a odborníci ho popisují jako malou oblast umístěnou na přední vaginální stěně, a to mezi vaginálním otvorem a děložním hrdlem. Studie z časopisu Journal of Sexual Medicine z roku 2012 však dospěla k závěru, že nelze prokázat, zda nějaké anatomické místo, které by mohlo souviset s proslulým bodem G, skutečně existuje.

Vždy záleží spíše na tom, jak je daná žena citlivá. Sexuální vzrušení je tak velmi individuální. Bod G totiž přeneseně můžeme mít i "v hlavě". Spousta věcí není dána jen nervovými vlákny způsobujícími vzrušení, ale i naší psychikou.

Svědění nemusí být kvasinková infekce

Kvasinkové infekce v intimních partiích se projevují intenzivním svěděním, zarudnutím postiženého místa a nepříjemnými výtoky. Velmi podobné projevy mají ale i jiné vaginální infekce. Lidé ale často při prvních příznacích svědění daných partií běží do lékárny pro antikvasinkový krém. Pacienti tak ztrácejí drahocenný čas a peníze za lék, který přitom vůbec nemusí fungovat. Nejlepší je tedy zajít do gynekologické ordinace, popsat příznaky a lékař následně určí správnou diagnózu.

Změní se po porodu velikost vaginy?

Faktem sice skutečně je, že po porodu se vaginální svaly uvolní, a ženské pohlavní orgány tak změní svůj tvar. Časem se ale zmíněné svalstvo obnoví a zpevní. Návrat do původního stavu podpoříte i takzvanými Kegelovými cviky na posílení pánevního dna. Postupů, jak na ně, najdete na internetu spousty. Rozhodně tak tedy neplatí, že by vagina zůstala po porodu větší po zbytek života. Je to jen další mýtus.

Další informace, které byste měla znát ohledně ženských pohlavních orgánů, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...