Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ach ty klouby!

I v případě tohoto nepříjemného onemocnění platí, že lékaře je třeba vyhledat hned při prvních příznacích. Jen tak lze proti nemoci účinně bojovat.
25. září 2006 | 10:00

Revmatoidní artritida - časovaná bomba. Dejte si na toto závažné onemocnění velký pozor! Postihuje totiž i poměrně mladé lidi

Revmatoidní artritida je onemocnění nenápadné, ale vytrvale postupující. Možná právě proto mnoho lidí překvapí zcela nečekaně. Než nemoc vůbec zaregistrují, může je už pevně svírat ve svých spárech. A přitom málokdo ví, že je téměř nevyléčitelná. I v případě tohoto nepříjemného onemocnění platí, že lékaře je třeba vyhledat hned při prvních příznacích. Jen tak lze proti nemoci účinně bojovat. Revmatické nemoci jsme zvyklí spojovat s lidmi důchodového věku. V případě revmatické artritidy tento úzus neplatí. Nemoc může zaútočit na člověka ve středním věku, a dokonce se nevyhýbá ani velmi mladým lidem. Artritida, tedy infekční zánět kloubů, je důsledkem reakce organismu na vnitřní infekci. Proto pokud neléčíme i "banální" nemoci, jako jsou například angína a zánět dásní, může to vést k některé z forem artritidy v rámci tzv. revmatické horečky. Onemocnění lze léčit, pokud se ovšem diagnostikuje včas. K léčbě se využívají běžné protizánětlivé léky a antibiotika. Lékařská věda rozlišuje asi 10 typů artritid. Revmatická je nejhorší - průběh onemocnění i následky bývají těžší než u ostatních typů tohoto onemocnění. Může způsobit těžká poškození kloubů, zasáhnout další orgány a brzy zapříčinit invaliditu pacienta. ONEMOCNĚNÍ Nemoc začíná zcela nevinně. Jednoho rána například zjistíte, že prsty na rukou nefungují tak jako jindy. Jsou trochu neobratné, pociťujete v nich jemný třes. Ale když je rozhýbete, zakrátko nepříjemnosti pominou a na ranní nemotornost během dne zapomenete. Jenže trvání podobných nemotorností se stále více prodlužuje, až vás nakonec neopustí třeba celý den. Potom začnete pociťovat bolest, namísto plynulé chůze začnete pokulhávat, každý krok vám působí potíže, v rukou nakonec neudržíte ani obyčejný šálek kávy. Zanedbaná revmatická artritida je prakticky nevyléčitelná. Čím mladšího člověka postihne, tím rychlejší bývá její průběh. Ženy postihuje 2x až 3x častěji než muže. NOVÁ METODA LÉČBY Při revmatické artritidě i jiných imunologicky podmíněných zánětlivých onemocněních dochází k narušení imunitní rovnováhy, organismus začíná v nadměrné míře produkovat protizánětlivé "mediátory" (dráždivé látky). Ty následně poškozují vlastní struktury organismu. Laicky řečeno - imunitní systém se "splaší" a začne ničit vlastní organismus. V případě artritidy jde o útok na drobné klouby. Zánět je natolik intenzivní, že následně dochází k poškození kloubů. Nejškodlivějším ze zmiňovaných mediátorů je bílkovina označovaná jako TNF-alfa. Právě ta způsobuje zmíněný zánět, ztuhlost kloubů, vede k výrazně snížené pohyblivosti, pacient má silné bolesti a nakonec to může vyústit v nevratné poškození kloubů. V centru pozornosti nových léčebných metod je léčivá molekula infl iximab, látka, která blokuje nežádoucí aktivity TNF-alfa. Vpravuje se infuzí přímo do krevního řečiště pacienta, proto je její účinek mimořádně intenzivní a rychlý.


Kdy navštívit revmatologa * Pokud pocit ztuhlých kloubů neustupuje ani 30 minut po ranním vstávání. * Pozorujete-li otoky a (ve srovnání s ostatními klouby) nečekaný pocit tepla. * Jestliže se cítíte mimořádně vyčerpaná i navzdory tomu, že si odpočinek dopřáváte v dostatečné míře. * Když míváte horečky a vyrážky, které přetrvávají i několik dní. * Pokud začnete z nevysvětlitelných důvodů hubnout. Co používají lékaři v boji s revmatickou artritidou? * Prostředky z oblasti symptomatické terapie zaměřené na snížení a potlačení bolesti. * Prostředky ovlivňující další vývoj nemoci a zánětlivé procesy.