Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak poznat cysty na vaječnících? Tohle jsou typické příznaky!

  • Jak jsou na tom vaše vaječníky?
    24. dubna 2018 | 06:00

    Trápí vás nepříjemné bolesti břicha a vaše menstruace je nepravidelná? Možná máte cysty na vaječnících, které patří mezi nejčastější problémy žen v plodném věku. Co byste o nich měla vědět?


     


  • Proč se cysty tvoří?

    Autor: istock.com

    "Vaječník je orgán, ve kterém se prakticky pořád něco děje," říká gynekolog Pavel Turčan. Vajíčko samo o sobě během měsíčního cyklu dozrává v takzvaném folikulu, který vypadá jako drobná rostoucí cysta a těsně před ovulací má velikost až 2,5 cm. Pak nastane ovulace. Při ní folikul praskne, vajíčko z něj vypadne, je zachyceno vejcovodem a teprve tedy je možné otěhotnění. Načasování praskutní folikulu při ovluace je závislé na souhře více hormonů. "Pokud je tato souhra narušená, může se stát, že folikul nepraskne a roste dál. Promění se v cystu. Tak vzniká nejběžnější folikulární cysta," vysvětluje lékař.

  • Jak poznám, že mám na vaječníku cystu?

    Autor: Shutterstock

    To je velmi individuální. Někdy můžete cítit tlak a bolestivost v podbřišku, mít pocit plnosti a tlak na močový měchýř nebo konečník. Když je cysta větší, může být do jisté míry podbřišek vyklenutý, cysta se dá i nahmatat. Bývá doprovázena také silným nebo nepravidelným krvácením, jindy se perioda nedostaví vůbec. Zhoršuje se pleť i psychika, víc vypadávají vlasy. Některé ženy ale nemusí mít vůbec žádné potíže a na cystu se přijde náhodou, například při preventivním vyšetření. 

  • Jak může lékař cystu zjistit?

    Autor: Shutterstock.com

    Například už při palpačním vyšetření, tedy vyšetření pohmatem, které se provádí současně oběma rukama, kdy jednou rukou lékař prohmatává podbřišek a prsty druhé ruky má zároveň zavedeny v pochvě. Jde o běžnou součást gynekologického vyšetření. Nejčastěji se ale cysta vyšetřuje ultrazvukem. Vzhledem k tomu, že některé cysty můžou být nádorového původu nebo se může jednat o takzvanou endometrickou cystu, která neobsahuje čirou tekutinu, ale starší krev, je někdy nutné doplnit vyšetření o odběr krve na nádorové markery.

  • Je nebezpečné nechat cysty bez léčby?

    Autor: Shutterstock.com

    Každou zjištěnou cystu by měl posoudit lékař a přinejmenším její vývoj sledovat. Například kvůli riziku prasknutí. Když cysta praskne, může žena cítit křeče a bolest v podbřišku, někdy i celkovou závrať, slabost atd. Tyto potíže vznikají po vylití obsahu cysty do břišní dutiny – jsou při tom podrážděna nervová zakončení v pobřišnici. 
    Většinou vše odezní a ženě se uleví. Pokud ale potíže přetrvávají, nezmizí ani po 30 minutách, je třeba vyhledat pomoc na gynekologii v nejbližší nemocnici. V některých případech totiž dojde při prasknutí cysty ke krvácení do břicha a to by mohlo vážně ohrozit život ženy. 

  • Můžou se cysty zvrhnout do nádoru?

    Autor: istock.com

    Přesnější je říct, že cysty můžou být i nádorového původu (nejde tedy o „zvrhnutí se“). Jde-li o zhoubnou cystu, mluvíme o rakovině vaječníků. Některé cysty můžou být i nejasné malignity – tedy takové, kdy se nedá přesně říct, zda jsou zhoubné, nebo ne. Pak jsou nutná co nejpřesnější vyšetření, případně odběr tkáně laparoskopicky. Když zjistí cystu, lékař obvykle pozve pacientku na kontrolu za měsíc. Když ani po několika měsících cysta nezmizí, začne se obvykle s léčbou.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...