Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jarní alergie: Jak ji poznat a čím potíže léčit?

9. dubna 2021 | 06:00

Jaro! Všichni se na něj těšíme. Nemůžeme se dočkat, až bude sluníčko, teplo a pokvetou kytičky. Tedy až na ty z nás, které trápí jarní alergie. Jak ji přežít a minimalizovat potíže, které přináší?

Nejčastější příznaky

Co je vlastně alergie? Tělo přehnaně reaguje na látky, které se v našem okolí vyskytují skoro všude. Nejčastěji a nejvíce nás trápí pyly. Kvůli nim (a nejen kvůli nim) máte rýmu, oteklé oči, kýcháte, všechno vás svědí, pálí vás v nose. Ten, kdo má alergii, doslova na vlastní kůži pozná, že jaro je ve vzduchu. 

Kdo a proč má alergii?

Sezonní alergie trápí v České republice patnáct procent populace. Obyčejně se projeví v předškolním věku či v pubertě, zkrátka do dvaceti let. Rozhodně to ale není pravidlo, potíže mohou začít i mnohem později. Co alergie způsobuje? Důvodů je několik – genetické dispozice, matčin věk v době těhotenství, kouření, chování domácích mazlíčků v bytě nebo třeba pobyt ve špatném životním prostředí. 

Co by vás mělo varovat?

Vodnatá rýma, pálení a slzení očí, kýchání – když se tyto projevy objevují často, běžte k lékaři. Ten vám dá žádanku na alergologii, kde sadou testů zjistí, který konkrétní alergen vás trápí. Teprve pak je možné najít opravdu účinný lék na vaše potíže. Testů se nebojte, nebolí, a čím dřív je podstoupíte, tím líp. Riziko alergie je totiž v tom, že se může až ve třetině případů zvrhnout k astmatu. Pokud alergii zanedbáte, budete citliví na stále více alergenů a také reakce vašeho těla budou čím dál silnější. 

Jak si s ní poradit?

V první řadě je potřeba navštívit lékaře. Možná jste nevěděli, že alergeny můžete nejen vdechovat, ale i vstřebávat kůží. Takže všichni, kteří trpí silnější formou alergie, by se měli natírat speciálními antialergickými krémy a emulzemi. V lékárnách je k mání řada dalších podpůrných preparátů, například výtažky ze žampionů, černého kmínu nebo žvýkačky proti alergii. Účinné jsou i nosní spreje, například z mořské vody či vincentky, které napomáhají tomu, aby se nos průběžně čistil. 

Zvlhčená sliznice dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny. V neposlední řadě máte k dispozici i homeopatika, která si mohou s alergiemi poradit na přírodní bázi. V tomto případě je ale potřeba zajít k dobrému homeopatovi, aby vám napsal přípravky přímo na vaše problémy (alergologa ale neopouštějte!).

Co vám pomůže?

Pokud trpíte alergií, měli byste se hned po příchodu domů převléknout do jiného oblečení. Pyl ulpívá i na látkách a zbytečně by vás dráždil. Dejte si sprchu, která vás zbaví pylových zrnek na pokožce a ve vlasech. Příčinou nebo přitěžujícím faktorem sezonní alergie mohou být také roztoči. Těm se daří zejména v matracích a ložním prádle. Jednou za čas vyperte peřiny a polštáře alespoň na 60 °C a matrace důkladně vyčistěte.

Vhodné je také zároveň použít některý z přípravků proti roztočům. Nepodceňujte ani životosprávu. Snídejte, dbejte na to, abyste měli dost vitaminu C, který posílí imunitní systém. Ten pak bude schopný lépe bojovat proti projevům alergie. Odpočívejte a zkuste hodně spát. Pokud budete unavení, projevy alergie se mohou výrazně zhoršit. 

 

 

 

 

 

Autor: Gabriela Pavlištová
Video se připravuje ...