Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak předejít infarktu, který po 50 hrozí ženám stejně jako mužům?

27. března 2018 | 06:00

Infarkt je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v České republice. Přitom se mu dá předejít. Proč k srdeční zástavě dochází, jak ji poznáme a jak jí můžeme zabránit? 

Proč vlastně člověku srdce vypoví službu? K infarktu dochází v situaci, kdy funkce srdečních svalů neprobíhá tak, jak má, či svaly přestanou fungovat úplně nebo se postupně oslabují. Krev pak tělem nemůže plynule proudit a dochází ke komplikacím. K tomu se u pacientů objevuje celá řada příznaků, ať už jsou to dušnost, opuchlé kotníky či výrazná únava.

Jak infarktu zabránit?

Větší pravděpodobnost výskytu infarktu je u pacientů s cukrovkouvysokým krevním tlakem či jinými nemocemi srdce a cév. Tyto nemoci totiž časem vedou k oslabení srdečního svalu. Pokud chcete infarktu zabránit, měli byste změnit svůj životní styl. Výrazně tak riziko vzniku srdečního selhání snížíte.

Příznaky infarktu

Rozpoznat, že zdravotní problémy, které prožíváte, jsou spojeny s funkcí vašeho srdce, není vždy lehké. Jak už jsme uváděli, pozor si dejte zejména na problémy s dechem či na otoky končetin. Objevit se můžou i chronický kašel, únava, snížená chuť k jídlu či zrychlená tepová frekvence. Například při zmiňovaných problémech s dechem není srdce schopné plnit požadavky našeho těla. Tělní tekutiny začnou pronikat do plic.

Podle odborníků ještě příznaky nemusí být důvodem k obavám. Pokud se však u vás objevuje stále více výše popsaných komplikací, bylo by dobré se poradit s lékařem, zda vaše komplikace s funkcí srdce skutečně nesouvisí.

Zkuste přestat kouřit

Kuřáci tohle asi rádi neuslyší, ale mnoha onemocněním srdce se dá předejít. Pokud se kuřáci vzdají cigaret, mohou u sebe zamezit vzniku infarktu i onemocnění tepen vedoucích krev do srdce. Životní styl hraje totiž při snižování rizika vzniku těchto onemocnění srdce a cév výraznou roli.

Dejte si do těla

Dobře, cigarety už máme v odpadkovém koši, co dál? Začněte pravidelně alespoň dvakrát týdně cvičit. Tato aktivita totiž samozřejmě zabraňuje nadváze, která je často spojená s cukrovkou a chronickou obezitou. Vaše tepny jsou při cvičení zdravé a v normě se také udržuje výše tlaku a hladina cholesterolu.

Jak dále předejít infarktu, se dočtete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...