Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Alkoholismus u žen: Jak poznáte, že vaše kamarádka potají pije?

20. září 2018 | 12:22

Počet českých alkoholiček stále narůstá. Zatímco ještě v osmdesátých letech byl poměr mužů alkoholiků a žen alkoholiček 10:1, dnes se pohybuje 3:1.  Proč ženy sahají po lahvi a jak poznáte, že vaše příbuzná, kamarádka nebo kolegyně má problém s pitím?

Nejcitlivější problém s pitím mají ženy kolem čtyřicítky, které zůstaly samy – mají za sebou těžký rozvod a děti se dostávají do věku, kdy už je tolik nepotřebují. Své volné večery tráví osaměle doma. Sklenička vína, která jim dělá občas společnici, se může brzy změnit v láhev a každodenní pití. Jejich okolí o tom často nemá tušení.

Alkoholička bývá úspěšná, ale osamělá

Často jsou to ženy chytré, vzdělané a úspěšné v práci, navenek silné a bezproblémové, ale citově strádající. Ženská závislost na alkoholu je totiž velmi často způsobena vztahovými problémy, ať už je to vztah k sobě, k partnerovi, manželovi nebo dětem, zatímco mužská závislost se odvíjí spíše od výkonu nebo sociální úrovně.

Závislost na alkoholu mění tělo i duši. Jak ji poznat?

Přestože pro ženy je typické, že pijí potají doma, ve vzhledu, chování i zvycích všech alkoholiček se dříve či později začnou projevovat změny, které vám jejich pití pomohou odhalit. Které to jsou?

Změny na těle: Hubené končetiny, nafouklé břicho, oteklé tělo i obličej, kruhy pod očima, kožní problémy.

Psychické změny: Nepřítomnost duchem, zapomnětlivost a roztržitost, uzavřenost nebo naopak přemíra optimismu, podezíravost a vztahovačnost - alkoholička např. obviňuje partnera z nevěry.

Změny v chování: Pije od rána, avšak do takové míry, aby se kontrolovala. Například na společenské akce se ale alkoholu napije víc, než zamýšlela, a ztrácí nad sebou kontrolu. Nepřiznává si problém s alkoholem a tvrdí, že má vše pod kontrolou. Nepečuje o sebe, zanedbává děti, ztrácí zájem o partnera. Schovává alkohol po bytě, často po sobě ovšem neuklízí vypité láhve alkoholu, což už je vlastně projev volání o pomoc.

Léčba alkoholismu u žen: Jaké jsou možnosti?

Její okolí se může snažit sebevíc, teprve když si žena připustí svůj problém, je na nejlepší cestě si pomoci. Léčba ženské alkoholové závislosti je individuální. Jsou ženy alkoholičky, kterým stačí ambulantní pomoc - ta ale musí být intenzivní, pravidelná a s odborným terapeutem, k němuž mají důvěru. Další možností je léčba pobytová, na kterou navazuje intenzivní doléčovací ambulantní program, který ženám zdarma poskytuje třeba sdružení Alma.

Vyléčit se ze závislosti znamená nejen do konce svého života abstinovat od alkoholu i dalších návykových látek, ale také najít příčiny alkoholismu, protože závislost je především onemocnění lidské duše.

Autor: Zdena Vařechová
Video se připravuje ...