Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

9 rad, jak podpořit plodnost

26. března 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Pokukujete při procházce do kočárků kolemjdoucích maminek a rozplýváte se nad miminky? Neprojdete bez povšimnutí kolem prodejny dětského zboží? Pak už vám možná tikají biologické hodiny a ptají se, zda není ten správný čas začít s partnerem pracovat na miminku. Možná byste mi teď řekla, že to není tak jednoduché. Nebojte, poradíme vám, jak šance na úspěch zvýšit.

Nastal ten správný čas?

Než se začnete o miminko vůbec snažit, je dobré se zamyslet, zda už nastal ten správný čas. Máte partnera, kterému můžete důvěřovat a milujete se? Máte oba zaměstnání, kde bydlet, dobré finanční zázemí? Chcete oba založit rodinu? Pokud si na tyto otázky odpovíte ANO, nic vám nebrání pracovat na miminku.

Ano, nejde to lusknutím prstů. Jsou páry, kterým se zadaří napoprvé nebo aniž by to plánovali. Na druhou stranu je ale také mnoho párů, které se o miminko opravdu snaží, moc po něm touží, ale stále nepřichází. Možná už také běháte po doktorech, absolvujete různá vyšetření, vše si hlídáte, ale stále se na testu neobjevily ty dvě vytoužené čárky. Nezoufejte, i na vás se jistě štěstí usměje. O to větší radost pak budete mít.

Jak zvýšit šanci otěhotnět?

Je mnoho rad a způsobů, jak podpořit šanci otěhotnět. Někomu zabralo to, jinému zase ono. Pojďme se ale podívat na to nejdůležitější.

1.      Nestresujte se!

Vyhněte se stresu v životě celkově, ale hlavně se nestresujte, že to nevyšlo hned napoprvé. Nechte tomu čas a volný průběh. Přestaňte se chránit, nehlídejte si plodné dny. Užívejte si jeden druhého, krásné společné chvilky ve dvou. Nemilujte se jen proto, že zrovna dneska je ten nejlepší čas počít miminko.

2.      Upravte svůj životní styl

Zařaďte do svého života více zdravého pohybu a podívejte se také na svůj jídelníček. Strava by měla být bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu, omezte kouření a alkohol (i když jedna sklenička vína vám určitě neublíží).

3.      Dostatečný přísun potřebných vitamínů na podporu početí

Naše tělo potřebuje také ty správné vitamíny a minerály. Pro úspěch při početí mimika jsou jiné vitamíny důležité pro ženy a jiné pro muže. Ženy by měly zvýšit příjem kyseliny listové s komplexem vitamínů B. Muži by naopak měli svému tělu dodávat více selenu, zinku a vitamínu ze skupiny antioxidantů.

Ženy i muži by na toto pravidlo měli myslet dopředu a s úpravou životního stylu a přísunem těch správných vitamínů by měli začít alespoň 3 měsíce dopředu.

4.      Nesoustřeďte svůj život jen na to, zda se vám právě teď zadaří

Užívejte si společných chvilek, nemyslete jen na miminko. Mnoho párů by vám potvrdilo, že nejčastější problém, proč se nedaří, je hlava. Vyrazte si na výlet, procházejte se, udělejte si dovolenou. (Možná se právě z ní nevrátíte 2 ale 3.) Prostě si vyčistěte hlavu.

5.      Nezáleží na tom, jak často se milujete, ale kdy

Mnoho lidí si myslí, že čím častěji v době ovulace dojde k pohlavnímu styku, tím větší je šance otěhotnět. Není to ale tak úplně pravda. I spermie potřebují čas, aby dozrály. Spíše se tedy pokuste vystihnout ten správný okamžik.

6.      Když chcete mít vše pod kontrolou

Některé z nás musí mít vše pod kontrolou, hlídat si ty správné dny a neponechat nic náhodě. Hlídají si plodné dny a ovulaci, tedy ten nejvhodnější čas pokoušet se o miminko. Tyto dny nastávají přibližně v polovině cyklu. Každá žena to má ale maličko jinak, není tedy od věci pořídit si ovulační testy, které vám napoví.

Dalším způsobem je měření bazální teploty. Tu je třeba si měřit každý den ve stejný čas, ideálně ještě předtím, než vstanete z postele. Teploty si pečlivě zaznamenávejte do grafu, který vám přesně řekne, kdy je ten správný čas.

7.      Gel na podporu početí

Pro páry, kterým se stále nedaří otěhotnět, byl vyvinut speciální vaginální gel, který připraví tu správnou „půdu“ pro spermie. Napomáhá k jejich delší životnosti a rychlejší cestě k vajíčku. Zvyšuje tak pravděpodobnost početí. Takovým gelem je např. Conceive plus lubrikační gel, nebo Prefert, vaginální gel.

8.      Dejte šanci bylinkám

Ženy mohou pít kontryhelový čaj, který posiluje ženské orgány, pomáhá zabránit potratům a zvyšuje šanci na početí. Pro úpravu a pravidelnost menstruačního cyklu je tu meduňka či heřmánek.

9.      Současný trend – homeopatika

V léčbě neplodnostspíše i, stejně jako i jinde, se stále častěji hovoří také o homeopatii. Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, mohla by pro vás být tím pravým. V tomto případě je nejlepší, pokud si ve svém okolí najdete homeopata, který uzpůsobí léčbu přímo vám, na míru.

Video se připravuje ...