Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakovina tlustého střeva: Jak poznáte, jestli hrozí i vám?

10. března 2018 | 06:00

Nádor tlustého střeva je v České republice nejčastějším druhem nádorového onemocnění trávicí soustavy a druhým nejčastěji diagnostikovaným onkologickým onemocněním. Jak poznáte, zda toto onemocnění hrozí i vám?

Statistiky potvrdily, že rakovina tlustého střeva představuje vážný problém. Je to třetí nejběžnější druh rakoviny u mužů a čtvrtý u žen. Za částí případů stojí dědičnost.  Největším rizikem, které naštěstí každý z nás může ovlivnit, jsou špatné stravovací návyky. 

Kdo je rakovinou ohrožen?

Vznik střevních nádorů velmi často souvisí s genetickými dispozicemi. "Mezi dědičná onemocnění vedoucí k rozvoji nádorového onemocnění tlustého střeva patří například familiární polypóza tlustého střeva, Turcotův syndrom nebo Lynchův syndrom," říká vedoucí gastroenterolog z Fakultní nemocnice Motol v Praze Radan Keil. 

Dále mají vyšší riziko pacienti, u nichž se v blízké rodině – nebo dokonce přímo u nich samotných – vyskytly choroby, jako jsou rakovina prsu, vaječníků nebo dělohy a močových cest. Vznik střevních nádorů bývá také spojován s výskytem chronických střevních zánětů, jako je například Crohnova choroba.

Jak rakovina tlustého střeva vzniká?

Stravovací návyky také hrají velkou roli. Jedním z nejvážnějších faktorů, které zvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, je nadbytečný příjem tuků. S tím je také spojena obezita, kterou často doprovází cukrovka. Tuk se ve stravování nejlépe vyváží dostatečným množstvím zeleniny a vlákniny.

Dalším faktorem je samotná přítomnost polypů. Ty vznikají v důsledku vadného chromozomu, který se dědí po jednom z rodičů. Okolo dvaceti procent pacientů, u kterých je rakovina tlustého střeva diagnostikována, pochází z rodin, kde se tato nemoc již objevila. 

Značný vliv na rakovinu tlustého střeva může mít také kouření. Cigaretový dým přenáší karcinogenní látky do těla, tedy i do tlustého střeva. Důležitým faktorem je také věk. Více než devadesát procent lidí, kteří onemocněli rakovinou tlustého střeva, bylo starších padesáti let. 

Jaké jsou příznaky?

Prvním příznakem je krev ve stolici, která se objeví, když nádory krvácejí. Pokud se nádor vyskytuje na konci tlustého střeva nebo v konečníku, krev je ve stolici jasně rozpoznatelná. Pokud je nádor na začátku tlustého střeva, uschne krev ještě dřív, než se dostane ven z těla, a je proto neviditelná. Krvácení nádorů pak může vést k poklesu hodnoty železa v krvi a k anémii. Ta se projevuje slabostí a nadměrnou únavou. Dalšími příznaky pak může být průjem, nebo naopak zácpa. A také zvracení. 

Nádor může zablokovat tlusté střevo úplně, a způsobit tak vnitřní překážku. Střevem nic neprochází, a to může způsobovat silné a bolestivé křeče. Jedná se o vážný stav, a proto je důležité neprodleně navštívit lékaře. Dalším příznakem pak může být neplánovaný úbytek na váze

Prevence a léčba

Mezi základní preventivní opatření patří úprava životosprávy. Zvýšení příjmu stravy obsahující vlákninu a snížení konzumace živočišných tuků a červeného masa. K prevenci také patří pravidelná stolice a úprava váhy na ideální hodnotu. Zároveň byste do svého volného programu měli zařadit pohyb, a pokud kouříte, raději přestaňte. Pokud jste si vědomi, že se rakovina tlustého střeva ve vaší rodině objevila, neměli byste zapomínat na pravidelné kontroly a měli byste podstoupit genetické testy

Nejběžnější léčbou rakoviny tlustého střeva je operace, kdy se nádor odoperuje spolu s několika mízními uzlinami. Zdravé části střeva se poté znovu spojí dohromady. Pokud se nádor nachází v konečníku, je postup o něco složitější. Konečník musí být odstraněn a pacientovi je udělán vývod, takzvaná kolostomie. Pokud se však nádor začne šířit, bude zapotřebí podstoupit chemoterapii

 

 

 

Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...