Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás silný premenstruační syndrom? Možná máte poruchu PMDD!

10. února 2018 | 06:00

Každá z nás to moc dobře zná. Jeden týden v měsíci jsme tak trochu nesnesitelné a náladové, netoužíme po ničem jiném než po čokoládě a přecitlivělost je naše druhé jméno. Odborníci tomu říkají vedlejší účinky premenstruačního syndromu. Pokud vám to ale přerůstá přes hlavu a narušuje to vaši práci a vztahy, možná se jedná o něco mnohem závažnějšího. 

Řeč je o premenstruační dysforické poruše (PMDD), která postihuje tři až pět procent žen. Její příznaky bývají podobné jako u premenstruačního syndromu, často ale bývají mnohem silnější. Některé ženy jsou PMDD náchylnější. Většinou mezi ně patří ženy, u kterých byla diagnostikována deprese nebo se tato nemoc vyskytuje u nich v rodině. Všeobecně trpí touto poruchou více dívky v pubertálním věku a dvacátnice.

Velké výkyvy nálad

Zatím není jasné, co přesně PMDD způsobuje, ale většina odborníků se shoduje na tom, že příčinou je nedostatek hormonu serotoninu. Proto jsou ženy přecitlivělé na své přirozené hormonální změny. Ve většině případů se vyskytují silné emoční příznaky, především změny nálad. PMDD může zároveň negativně zasahovat do osobních vztahů. Často se objevuje úzkost, zlost nebo deprese. Mezi další příznaky pak patří záchvaty pláče, pocity hlubokého smutku a bezmoci, záchvaty paniky nebo podrážděnost. 

Ženy trpící PMDD ztrácí zájem o každodenní činnost a vztahy. Trápí je chronická únava, často se přejídají. Doprovází je pocity úplné bezmoci, kdy jim přijde, že nemají absolutně nic pod kontrolou a že nic nezvládají.

Fyzické příznaky

Stejně tak jako u PMS se kromě psychických příznaků objevují také fyzické, mezi které nejčastěji patří napětí v prsou a jejich otékání, bušení srdce, silná bolest hlavy, kloubů a svalů, nateklý obličej a nos. 

Všechny tyto symptomy mohou samozřejmě vyjadřovat obyčejný premenstruační syndrom. Jak tedy poznáme, která úroveň podrážděnosti je už tak trochu moc? Pokud jsou tyto symptomy tak silné, že nejste schopná normálně fungovat, nejspíš bude potřebovat zvýšit pozornost a poradit se s lékařem.

Léčba

Hlavním cílem léčby je ulevit ženě od jejího utrpení, a snížit tak negativní dopady na její osobní život. Některé ženy s PMDD užívají antidepresiva. Řešením také může být nasazení hormonální antikoncepce. Je ale potřeba se poradit s lékařem, protože u některých žen se mohou symptomy ještě zhoršit.

Některé nepříjemné příznaky PMDD mohou zmírnit i změny v životním stylu ženy. Endorfiny vyplavované pravidelným cvičením mohou výrazně pomoct. Důležitá je také zdravá a vyvážená strava. 

Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...