Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bojíte se chřipky? Tak zapomeňte na orální sex!

Orální sex je pro ženy s normálním imunitním systémem poměrně bezpečná záležitost. Ale ne pro všechny.
9. února 2018 | 06:00

Podle studií se naprostá většina párů – zhruba 85 procent – věnuje pravidelně orálnímu sexu. Je to sice praktika velmi příjemná, ale občas může mít pro vaše zdraví i nebezpečné následky. Třeba právě v době chřipkové epidemie.

Podle gynekologů nepředstavuje orální sex pro vaginu nic špatného. Faktem je, že v ústech i v pochvě existují bakterie, ale pro lidi s běžně fungujícím imunitním systémem by tato praktika neměla představovat žádný problém. Problém ale nastává, pokud jeden z nich trpí nějakou klidně i běžnou nemocí.

Pokud má například muž v ústech opar, skutečně ho může své partnerce orálním sexem předat. Orální opar se pak může změnit na genitální. Spousta lidí si myslí, že se nemůže nic stát, a při sexuálním styku své zdravotní indispozice berou na lehkou váhu. To je ale velká chyba.

Chřipka i AIDS

Opar ale není jediná nepříjemná věc, která se ženě po orálním sexu může přihodit. Kvůli této praktice totiž můžete od partnera chytnout i obyčejnou chřipku. V některých případech by vás pak HIV pozitivní člověk mohl nakazit virem způsobujícím AIDS. Virové částice by se totiž mohly dostat do krevního oběhu.

Rakovina děložního čípku

Sféra vlivu orálního sexu na přenos chorob zatím není podrobně probádána, ale někteří odborníci podotýkají, že to možné je. Je tu i další problém, další odborníci uvádějí, že papilomaviry v krku partnera, se kterým provozujete orální sex, vám mohou v některých případech přivodit i rakovinu děložního čípku.

Zmiňované viry napadají pokožku či sliznici. Nutno podotknout, že tyto viry jsou v populaci celkem běžné. Faktem je, že ve většině případů papilomaviry žádné problémy nezpůsobují, ale znovu je to individuální, a někomu mohou naopak hodně uškodit. Lidem se sníženou imunitou se kvůli nim totiž můžou vytvořit v krku karcinomy, ze kterých se může posléze vyvinout rakovina hrtanu. To může vést například i k poruchám hlasu.

Škodí orální sex při menstruaci? A jak je to v těhotenství? Čtěte na mojezdraví.cz.


Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...