Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 tipů, jak na vlhkost doma

6. února 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Nikdy jsem se necítila na to, abych mohla někomu radit. Ale zkušenosti několika posledních let a mnoho diskusí na toto téma mě přesvědčily. Rozhodla jsem se podělit se o některé mé praktické tipy, které u nás doma fungovaly na velkou vlhkost a na plísně. Snad někomu pomohou.

Jsme normální rodinka se dvěma dětmi, psem, papouškem a rybičkami. V posledních letech jsme vystřídali pár bytů a odtud pramení mé zkušenosti. Starý činžák, zateplený, nová okna a našich šest měsíců v tomto vlhkém peklu mě naučily mnoho cenného.

Tento byt byl našim prvním. Stěhovali jsme se do něj, když se nám narodil náš první syn. A nakonec jsme jej po šesti měsících museli opustit. Byl to krásný starý činžák ve středu města u vody. Na první pohled jsme se do něj zamilovali. Za přízemí jsem byla moc ráda, vždyť kdo by se chtěl tahat s kočárem do schodů, když nepojede výtah. Byt to byl prostorný, ale hrozně vlhký. Stačilo prát, nebo vařit a ani digestoř nepomáhala. Voda se srážela na oknech a stékala na parapet. Zkoušela jsem pootevřít okno na ventilačku, to ale nepomáhalo. Jediné, co trochu zabralo, bylo otevřít okna naplno, tj. jedno v kuchyni, jedno v obýváku, vytvořit průvan a na dvacet minut intenzivně vyvětrat. Tohle na chvíli vždy zabralo. Ale celkově se vlhkost v domě držela, a i když mě to lámalo srdce, po šesti měsících jsme to vzdali a šli jsme do jiného bytu. Těšila jsem se na nový začátek.

Byla to novostavba, takže jsem si říkala, že tady budeme hezky v suchu. Jak jsem se mýlila. Tato novostavba zjevně měla své problémy. S podzimem a sychravým počasím začalo naše trápení nanovo. Nejdříve jsem si všimla, že se okna trošinku rosí v rozích. Ale nebylo to nic strašného. Ovšem i když jsem je stírala, začala se v rohu tvořit plíseň. Stejný problém byl v koupelně, voda se srážela v rohu okna a standardně na zrcadle. Postupem času se začala tvořit plíseň v rozích oken a v koupelně jsem měla pocit, že spáry už tak nezáří a byly takové spíš zašedlé. Plíseň se mi podařilo vždy na čas zničit sprejem na plísně, vybrala jsem si ten od Ceresitu. To vždycky na nějakou dobu zafungovalo. Druhá věc byly ty spáry. Co s tím? Vybělit je nepomáhalo, přece nebudeme strhávat starý silikon? Pak jsem objevila Ceresit Re-new, to je fakt vychytávka. Nanesete tento silikon přes původní a necháte zaschnout a je hotovo, bílé spáry jsou zpět.

Po dvou letech jsme se stěhovali znovu, teď nás bylo již o jednoho víc. Byt byl prostorný, ve starší zástavbě, s výhledem do parku. Děti si budou mít kde hrát. Moje trápení s vlhkostí nekončilo. Zde se mi vyplatily všechny mé předchozí zkušenosti. Intenzivní větrání, Ceresit na plíseň i na spáry, ale pořád, zejména po praní nebo při větším sprchování, jsem měla pocit, že máme doma trochu vlhčeji, než by mělo být. Dokonce jsem za nábytkem objevila menší plesnivé mapy. Po poradě s manželem a aplikaci spreje na plísně, jsme nábytek trochu odstavili od zdi,  aby i tam měl vzduch lepší přístup. Ale dál mě trápil takový ten pocit vlhka a zatuchliny. Trochu jsem pátrala, co se s tím dá dělat, a nakonec mě překvapila kamarádka, která používá Ceresit Stop Vlhkosti. Moc jsem tomu nevěřila. Je to taková speciální nádoba, kam se vkládá kulatá tableta s otvorem uvnitř. Jak okolo proudí vzduch, tableta nasává vlhkost a dole se pak sráží tekutina.

Jak jsem byla překvapená, když během chvíle se objevily první kapičky. Ceresit Stop Vlhkosti teď používám v koupelně, dětském pokoji a kuchyni a mám vystaráno, udržuje nám vlhkost doma na té správné hladině a zbavila jsem se tak nadobro plísní.

Takže, suma sumárum, moje tipy. 1. intenzivně nárazově větrat, 2. na plísně sprej proti plísním, 3. na spáry Ceresit Re-new, 4. na vlhké zdi, posunout nábytek tak, aby rohy či zdi mohly lépe dýchat a 5. udržovat vlhkost na správné hladině díky Ceresitu Stop Vlhkosti.

Tak to je mých 5 tipů, třeba někomu pomohou.

 Iva z Prahy

Děkujeme paní Ivě za několik praktických tipů. I my věříme, že vám zkušenosti, ke kterým si během posledních let došla paní Iva, pomohou. Více informací získáte na www.stop-vlhkosti.cz

Video se připravuje ...