Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

3 způsoby, jak ulevit bolavým zádům v těhotenství

2. února 2018 | 08:00
Prezentace klienta |

Těhotenství s sebou přináší řadu tělesných změn. Jak mamince postupně roste bříško, mění se držení těla a záda dostávají pořádně zabrat. Hodně maminek si začne stěžovat na bolest v zádech, a to především v oblasti bederní páteře. Jak si jednoduše a rychle ulevit od bolesti?

I úplně zdravé maminky, které netrápí rizikové těhotenství, zažívají občasné bolesti zad vlivem rostoucího bříška. Odlišné držení těla a větší váha dokáže nadělat pořádnou paseku a s každým měsícem se bolesti mohou zhoršovat. Maminky si přitom můžou od bolestí pomoci samy, a to hned třemi snadnými způsoby.

Jóga pro těhotné

Jóga je v našich končinách rok od roku populárnější. Aby také ne. Díky pravidelnému cvičení si maminky dokáží zachovat svojí fyzickou kondici, protáhnout ztuhlé svaly a zrelaxovat svou mysl. Nastávající maminky mají na výběr z velkého množství speciálních kurzů jógy, které jsou šité na míru těhotným ženám. Během těchto cvičení kladou lektoři důraz na práci s pánevním dnem, které může během těhotenství a po porodu ochabnout. Cílem cvičení je celkové uvolnění těla, odbourání bolesti bederní páteře a zdravé posilování svalů. Pokud budete chodit na cvičení po dobu celého těhotenství, velmi si usnadníte pozdější shazování kil po porodu a návrat do původní kondice. Cviky, které se naučíte správně provádět pod vedením lektora, můžete procvičovat každý den doma samy.

Blahodárné účinky vířivky

Teplé koupele jsou ideálním řešením, jak ulevit ztuhlým svalům a bolavým zádům. Ve vířivce se úžasně zrelaxujete a budete se cítit fantasticky po fyzické i psychické stránce. Voda vás celkově zklidní a masáž z trysek vám udělá dobře. Dávejte si ale pozor na pár věcí. Voda ve vířivce by neměla být příliš horká (maximálně 37 °C pod dobu 15 minut) a zároveň byste rozhodně neměly chodit do veřejné vířivky, ve které byli lidé před vámi. Mohlo by dojít ke komplikacím a zánětům v pochvě. Ideální je vířivka, kterou si můžete pořídit domů a budete jí využívat jen vy nebo vaše rodina. Vířivky za vynikající ceny pořídíte na Hawaj.cz. Při koupeli si dopřejte vůni éterických olejů. Zkuste do vody přidat pár kapek éterického oleje z citrónu, eukalyptu nebo mandarinky.

Autor: Hawaj.cz

Nezapomínejte v těhotenství chodit

Ani v těhotenství nezapomínejte na pravidelný pohyb. Maratony už asi běhat nebudete, ale svižnější chůze vám prokáže dobrou službu. Zůstanete v kondici, bude se vám lépe dýchat a příjemně se unavíte. Díky fyzické únavě budete také lépe spát a odpočívat. Hlavně v posledním trimestru je spánek už obtížnější. Dítě o sobě dává vědět různými kopanci a přes velké bříško už nebudete moct ležet ve všech polohách, na které jste zvyklé. Chůze vám dopomůže ke kvalitnějšímu spánku. A ten je během těhotenství stejně důležitý jako vyvážená strava a již zmiňovaný pravidelný pohyb.

Video se připravuje ...