Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Svíčky jsou škodlivější než cigarety! Co všechno mohou způsobit?

26. ledna 2018 | 06:00

Máte rádi dlouhé zimní večery s knížkou, sklenkou vína a hořící svíčkou? Možná děláte hodně pro svou psychiku, ne už tak úplně pro své zdraví. Přečtěte si, jak si vybrat svíčky a jak s nimi zacházet, aby vám neškodily.

Podle studie, kterou provedl Dánský stavební výzkumný institut, je hořící svíčka v uzavřené místnosti daleko škodlivější než cigarety. Ačkoliv je Dánsko zemí s vysokou mírou různých opatření, nálepky s varováním na svíčkách jim zatím chybí. Dánové svíčky zapalovat nepřestali, vzali však na vědomí, že je pro jejich zdraví podstatné v domovech více větrat.

Podle amerických studií nejvíce škodí svíčky parafínové, které obsahují zbytky ropných produktů. Jejich spalování tedy opravdu uvolňuje toxické látky. Vedle sazí se ze svíček totiž můžou uvolňovat i formaldehyd, toluen a oxid uhličitý. Nebezpečné jsou zejména vonné svíčky.

Škodlivé je zejména jejich pálení v uzavřených místnostech, například v koupelně. Pravidelné zapalování svíček v uzavřeném prostoru může vést až k astmatu a rakovině plic. Za běžných okolností ale zapalování svíček nepřináší žádná větší rizika. Důležité je pravidelně větrat a po uhašení svíčky všechen kouř dostat z bytu. Svíčka by také neměla hořet déle než čtyři hodiny a neměli byste ji sfoukávat, ale uhasit ji zhášedlem nebo tak, že ponoříte knot do vosku.

Pokud chcete mít jistotu, že svíčka není zdraví škodlivá, kupujte ty ze včelího či rostlinného (palmového nebo sójového) vosku nebo bio svíčky.

Více o svíčkách a jejich vlivu na lidské zdraví najdete na mojezdravi.cz


 



Autor: Adéla Ondroušová, Kateřina Erbsová
Video se připravuje ...