Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Co vás zajímá o laserových operacích a stále nevíte?

Při nejmodernější metodě ReLEx SMILE (NeoSMILE 3D®) se používá femtosekundový laser a pacienti necítí žádnou bolest. Okamžitě po operaci vidí lépe než před zákrokem a během několika hodin se jejich zrak stabilizuje natolik, že se mohou dívat na televizi nebo pracovat na počítači.
19. února 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Bolí laserové odstranění dioptrií? Mohou se někdy dioptrie po laseru vrátit? Mám jít na zákrok před otěhotněním nebo až po porodu? Proč někteří oční lékaři nosí brýle a také nejdou na operaci? Tyto a další časté dotazy slýchávají často zaměstnanci Oční kliniky DuoVize v Praze a NeoVize v Brně. Jaké jsou tedy odpovědi na tyto a další dotazy? Odpovídá primářka DuoVize a laserový chirurg NeoVize MUDr. Lucie Valešová.

Mohou se dioptrie po laserové operaci vrátit?

U někoho ano. U některých krátkozrakých pacientů se totiž zadní část oka v průběhu života postupně dále vyklenuje a to může být příčinou dalšího zhoršování vady v následujících letech po zákroku. Čím je pacient mladší a čím je vada vyšší, tím pravděpodobnější je zhoršování v dalších letech. Lidé se toho ale nemusí obávat. Oční kliniky DuoVize Praha a NeoVize Brno nabízejí doživotní záruku. Zvolí-li tak pacient NeoLASIK HD® nebo NeoSMILE 3D®, má jistotu, že pokud bude někdy v budoucnosti potřebovat doplňkový laserový zákrok, poskytnou jej kliniky bezplatně. Stačí se objednat. 

Někteří oční lékaři nosí brýle. Proč nejdou na laserovou či jinou operaci zraku a nenechají si dioptrie odstranit? Vždyť sami to doporučují ostatním!  

Ideálním řešením je zvolit kliniku, kde oční operace podstupují i sami lékaři. Oční kliniky NeoVize a DuoVize se mohou pochlubit celou řadou operovaných zaměstnanců. Patří mezi ně lékaři, sestřičky, koordinátoři zdravotní péče i administrativní pracovníci. Zákrok ale není vhodný pro každého, operační korekce je přísně indikována a musí být smysluplná. Ale na druhou stranu, pokud je dobře indikována, je velmi bezpečná a spolehlivá.

Autor: Neovize Group s.r.o.

Manželka nosí kontaktní čočky a už jí to otravuje. Rád bych jí daroval laserové odstranění dioptrií, ale chtěli bychom miminko, má jít tedy teď na operaci nebo až po porodu?

Na zákrok může jít klidně hned. Refrakční operace očí lze provádět i před plánovaným těhotenstvím. Pokud je refrakční vada očí stabilní, nedochází během těhotenství či porodu k její progresi. V DuoVizi a NeoVizi máme i vouchery na vyšetření a operaci, můžete jí tak oboje darovat.

Odmala mám vadu zraku - 10,5 dioptrií na obou očích. Nosím kontaktní čočky, ale každodenní nasazování a vyndávání čoček mě už nebaví. Jak bych se mohla dioptrií konečně zbavit?

I pro vás existuje řešení. Krátkozrakost vyšší než -10 dioptrií nelze většinou již řešit laserovou operací, ale pomocí speciálních nitroočních čoček – fakických čoček ICL. Jak zákrok vypadá? Tyto čočky se během operace vkládají do oka mezi duhovku a vlastní čočku. V podstatě to jsou kontaktní čočky uvnitř oka, o které se člověk nemusí nijak starat.  V oku tyto čočky nedráždí a nevyvolávají komplikace typu rohovkové vaskularizace.

Mám strach, že během laserové operace pohnu okem.

Ničeho se nebojte. Moderní lasery umí svou činnost přizpůsobit pohybům oka. Pokud by se oko náhodou dostalo zcela mimo pracovní oblasti laseru, činnost laseru se okamžitě přeruší.

Budu mít po zákroku oči zavázané?

Nebudete. Po laserových zákrocích není nutné používat obvaz ani oko přelepovat. Stačí si nasadit sluneční brýle a tím oči chránit před silným světlem.

Jak dlouho trvá vstupní vyšetření před operací?

Vstupní vyšetření trvá minimálně 2 hodiny. Jde totiž o nejdůležitější součást celého zákroku. Vyšetření musí odhalit i skryté oční vady, které by na výsledek operace mohly mít negativní vliv. V DuoVizi a NeoVizi se pacientovi v rámci předoperačního vyšetření věnuje několik odborníků. Během dvou až tří hodin speciálně vyškolené zdravotní sestry a zkušení optometristé vyšetří zrakovou ostrost, šíři zornice, tloušťku a zkřivení rohovky, vidění oběma očima a stav sítnice a čočky. To vše za použití nejmodernějších přístrojů. Výsledky všech měření nakonec vyhodnotí lékař a doporučí pacientovi nejvhodnější metodu odstranění dioptrií. Důležitou součástí vyšetření je u každého pacienta i rozkapání očí.

Lze jít na operaci hned po vyšetření?

Ne! Při nezbytném rozkapání očí během předoperačního vyšetření dojde totiž k uvolnění svalu, který drží oční čočku a s jehož pomocí oko zaostřuje. Jedině při uvolnění tohoto svalu je možné změřit skutečnou dioptrickou vadu pacienta. Rozkapané oko se vrátí do původního stavu až po 24 hodinách a teprve potom je možné laserovou operaci provést.

Někde jsem četla, že laserové operace jsou bolestivé. Je to pravda?

Ano i ne. Povrchové laserové metody (PRK, Lasek, epi-LASEK, Super Laser, No Touch, Laser, 6D Laser) při kterých chirurg odstraňuje povrch rohovky, způsobují výraznější stupeň bolesti. První tři dny po zákroku epitel dorůstá a tento moment je pro pacienta bolestivý. Hledejte proto kliniku nabízející nejmodernější laserové metody - především ReLEx SMILE (NeoSMILE 3D®), při které se používá pouze femtosekundový laser a pacient necítí během zákroku ani po něm žádnou bolest. NeoSMILE 3D® přináší novou éru odstraňování dioptrií bez řezu a bez pálení rohovkové tkáně, zákrok je velmi šetrný a pacienti se díky tomu brzy vracejí ke svým činnostem. Okamžitě po operaci pacienti vidí lépe než před zákrokem a během několika hodin se jejich zrak stabilizuje natolik, že se mohou dívat na televizi nebo pracovat na počítači. A druhý den už většina lidí vidí velice pohodlně. O týden později je již možné sportovat včetně plavání a ženy se mohou líčit. 

Video se připravuje ...