Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak funguje eRecept, jak vypadá a jaké jsou jeho výhody?

22. ledna 2018 | 06:00

Od ledna roku 2018 lékaři musí svým pacientům předepisovat pouze elektronické recepty. Přestože jde o moderní způsob propojení lékáren a lékařů, zas tak skvělé to není. Protože eRecepty zatím pacientům mnoho nepřinesou a pro lékaře pravděpodobně znamenají více práce. 

Tohle je důležité vědět. I po přechodu na elektronické recepty vám váš lékař nejspíše vystaví papírový recept, jen bude vypadat trochu jinak – jeho základem bude kód a lékař ho nebude podepisovat ani razítkovat. Přesněji řečeno, už to nebude recept, ale papírová průvodka k eReceptu, jehož základem je identifikátor eReceptu. To je dvanáctimístný kód, který je kombinací číslic, písmen a čárového kódu. 

Jak eRecept funguje?

Lékař pomocí centrální evidence eReceptů přiřadí k předpisu, který vystaví,  identifikátor, ve kterém jsou obsaženy veškeré informace, které potřebuje lékárna vědět. Předat eRecept pacientovi může lékař hned v několika variantách. Může ho poslat e-mailem, SMS nebo prostřednictvím speciální aplikace v mobilním telefonu nebo jiném elektronickém zařízení pacienta. Pro pacienty rozhodně není povinné, aby si tyto aplikace stahovali a instalovali. 

Pokud pacient požádá, může od lékaře dostat výše zmíněnou papírovou průvodku, která bude vypadat podobně jako běžné papírové recepty. Nehledejte na ní vlastnoruční podpis lékaře či razítko jako dosud. Ten místo něj k receptu připojí podpis elektronický. 

V průvodce bude rovněž uveden identifikátor, název léku a způsob dávkování. Lékárna kód načte a přes centrální úložiště eReceptů léky pacientovi vydá. 

Pro lékaře práce navíc

Pro lékaře eRecept představuje  práci navíc, protože musí mít tiskárnu a počítač s kvalitním internetovým pokrytím. V dnešní době je to už sice běžné, ale stále se najdou ordinace, například na vesnicích, které jsou moderní technikou nepolíbené. Svou praxi tak hodlají uzavřít stovky lékařů. "Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů tím posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit. V nejbližších letech se to dotkne i těch lidí  voličů, kteří zatím problémy osobně nepociťují,” říká MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

A jaké jsou tedy výhody? Pacienti, kteří budou potřebovat předepsat pouze recept, nebudou muset čekat u lékaře. Zamezí se tak zneužívání receptů a lékař dostane vždy zpětnou vazbu o tom, zda si pacient léky opravdu vyzvedl. Elektronický recept má stejnou platnost jako ten papírový. Jakmile pacient jednou lék vybere, kód se stane neplatným. 

Chcete používat aplikaci k ereceptu, abyste měli přehled o tom, co vám lékaři přepisují? Podívejte se na návod. Aplikaci můžete mít jak v počítači, tak  mobilu. Stáhnout si je můžete ZDE na stránkách SÚKL

Video se připravuje ...
Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty • VIDEO: SÚKL

Autor: Kateřina Erbsová
Video se připravuje ...