Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krvácení z nosu může být příznakem rakoviny. Kdy zpozornět?

Krvácení z nosu postihuje děti i dospělé
19. ledna 2018 | 06:00

Krvácení z nosu se v životě nevyhne téměř nikomu. Nejčastěji trápí malé děti a lidi nad padesát let. Naštěstí jde většinou o banalitu. Co ho způsobuje a kdy už může být příznakem vážné nemoci?

V těchto chladných měsících může být nejpravděpodobnější příčinou suchý a chladný vzduch. Ten totiž může odstranit vlhkost z nosních membrán, což může následně vést ke krvácení.

Asi tušíte, že z nosu budete samozřejmě krvácet i v tom případě, když se do něj uhodíte či vás do něj někdo udeří. Spouštěčem mohou být i různé alergie, ale i virózy, jako je například obyčejné nachlazení.

Dalším spouštěčem může být i trauma způsobené například dopravní nehodou. Dále se z nosu může spustit krev i v případech, kdy požijeme nějakou nelegální drogu, jako je kokain.

Ve vzácnějších případech může být krvácení z nosu způsobeno i genetickým stavem nazývaným dědičná hemoragická telangiectasie – což je porucha srážlivosti krve. V méně častých případech může být krvácení i příznakem rakoviny. Pokud se začne objevovat u někoho, kdo na něj nikdy netrpěl a nemá ani rýmu, je na místě jít k lékaři.

Jak krvácení z nosu zabránit?

Během zimních měsíců je dobré použít nosní sprej. Nosní sliznice tak zůstanou vlhké a nebudou praskat. Dobré je použít i přípravek s fyziologickým roztokem. Nejlepší je poradit se s odborníkem. Ten vám může předepsat i účinnou antibiotickou mast. Našemu nosu neprospívá ani kouření. Cigaretový kouř totiž nos dráždí a vysušuje.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud krvácíte z nosu déle než 30 minut, je potřeba vyhledat neprodleně lékaře. Obecně platí, že výše uváděné zadní nosní krvácení produkuje hodně krve. Takže pokud se vám z nosu line opravdu hodně „červené“, nemeškejte a nechte se odvézt k lékaři nebo volejte záchranku. Lékař k zastavení krve obvykle použije účinnou gázu.

O tom, jak zastavit krvácení z nosu a co je to přední a zadní krvácení, si přečtěte na mojezdravi.cz.

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...