Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nemáte při spaní dokonale zavřené oči? Můžete přijít o zrak!

Spaní s malinko pootevřenýma očima není žádná banalita
12. ledna 2018 | 06:00

Víte, co to je zaječí oko? Pojmenování jisté anomálie, která se možná děje i vám. Jde o spaní s otevřenýma či pootevřenýma očima. Zdá se vám to jako prkotina? Může to mít velmi vážné následky.

Otevřené oči ve spánku jsou nebezpečné, protože rohovka není správně chráněná. „Hrozí rozvoj zánětů, vysychání a následné poškození rohovky. Následky mohou být velmi problematické a může dojít až k vážné poruše zraku,“ vysvětluje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková. A dodává: „Pokud u sebe či u někoho dalšího spánek s otevřenýma očima zjistíte, rozhodně je na místě návštěva lékaře."

Chcete se komplikacím vyhnout? Potom je nutné o oči lépe pečovat a my vám poradíme, jak na to. „Při spánku bychom měli mít víčka takzvaně semknutá k sobě. Rohovka totiž potřebuje být chráněna před vysycháním. Nedojde tak k nežádoucí infekci,“ říká lékařka.

 

Někdy se stává, že máme mezi víčky jen velmi malou štěrbinu. MUDr. Nováková ale uklidňuje, že v tomto případě se o žádný problém nejedná. „V době hlubokého spánku totiž může dojít k poklesu tonu svalů ve víčku. Problém nastává až tehdy, pokud je oko skutečně nedovřené. V této chvíli totiž nedochází k již zmiňovanému zvlhčování rohovky slzami, a může tak dojít i k jejímu poškození, což může vést k poruše vidění,“ upozorňuje odbornice.

Bez kvalitního spánku se neobejdeme, proto je potřeba o oči neustále pečovat. V současném světě, který stále více ovládá digitalizace, je pro značné procento lidí práce bez počítače nemožná. Pro náš zrak je to přitom velmi vyčerpávající. "Pokud pracujeme na počítači, musíme sedět ve správné vzdálenosti od monitoru. Nejlepší je ho mít tak 50 centimetrů od sebe. Velmi důležité je i dostatečné osvětlení. Rozhodně nikdy neseďte u monitoru za úplné tmy či jen s rozsvícenou lampičkou. To vašemu zraku moc nepomůže,“ doporučuje MUDr. Nováková.

Jak si chránit oči při práci s počítačem a co je to syndrom suchého oka, to se dozvíte na mojezdravi.cz.

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...