Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Barva nehtů a bílé skvrny: Můžou signalizovat plísně, ale i rakovinu!

29. prosince 2017 | 06:00

Zašedlou barvu nehtů nebo bílé skvrnky často maskujeme tmavým lakem. Přitom stav a zabarvení nehtů vypovídá hodně o zdravotním stavu. Můžeme z nich vyčíst rakovinu, žloutenku, ale i zápal plic nebo trávicí potíže. Přečtěte si, co vám vaše nehty chtějí říct.

Na nehtech  se nejčastěji objevují bílé skvrny neboli leukonychie. Ty se tvoří u obou pohlaví v různém věku a v libovolném ročním období. „Často slýcháváme, že tyto skvrny jsou příznakem nedostatku vitamínů. Není to ale pravda. Jedná se spíše o reakci nehtového lůžka na nějaká starší zranění. Časem by tak měly skvrny samy zmizet,“ říká lékařka Lucie Nováková. 

Pozor bychom si ale měli dát na bílé skvrny s tmavými okraji – může se totiž jednat o příznak žloutenky. „Samozřejmě žloutenku ale nepoznáte jen z nehtů. Budete mít zažívací problémy, pocítíte bolesti kloubů, břicha a budete se cítit velmi unavení,“ upozorňuje doktorka s tím, že na nehtech se mohou objevovat i takzvané tečkovité dírky, které mohou být příznakem lupénky.

Kuřáci zase obvykle mají nažloutlé nehty. „Tato barva může být ale i příznakem takzvané houbovité infekce, která by se rozhodně měla odborně léčit. A jak k ní přijdeme? Jednoduše. Stačí například bosí chodit v různých umývárnách či bazénech,“ zmiňuje Lucie Nováková s tím, že je vždy do těchto míst dobré nosit pantofle.

Více o plísních na nehtech čtěte ZDE.

Zašedlé nehty značí nedostatek železa

Také jste si určitě všimli, že někteří lidé mají nehty zašedlé. To může vypovídat o nedostatku železa v těle. Šedé nehty se také nejčastěji objevují u starších lidí. „Nesmíme si ale plést šedou barvu s hnědou či černou. Poslední dvě jmenované mohou totiž signalizovat výskyt takzvaného melanomu – tedy rakoviny kůže,“ upozorňuje lékařka.

Co znamenají namodralé nehty, drážky na nehtech a jak by měl vypadat zdravý nehet? Čtěte na Mojezdravi.cz




Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...