Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

8 vědecky podložených rozdílů mezi mužem a ženou! Proč nevydrží stejně?

  • ...
    3. prosince 2017 | 06:00

    Během dne stihnete odvést děti do školy, jít do práce, nakoupit a uvařit večeři, postarat se o domácí úkoly a pak ještě utěšovat partnera, který takřka umírá na rýmičku? Vědci zjistili, že muži i ženy prožívají životní situace zcela odlišně, a co je pro jednoho hračka, druhý možná špatně snáší! Zjistěte, proč nás matka příroda stvořila takové, jací jsme!

  • Ženám je dříve zima

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Už se vám určitě stalo, že jste se se svým kolegou nebo partnerem hádali do krve o to, jestli v místnosti přitopit, nebo naopak otevřít okno! Vědci se na nikam nevedoucí debaty už asi nemohli dívat, a proto ve studii z roku 2015 nazvané „Spotřeba energie v budovách a ženské teplotní požadavky“ zjistili, kdo má pravdu! Podle odborníků je na čase zakopat válečnou sekeru, protože pravdu máte oba!

    Výzkum prokázal, že kvůli metabolickým rozdílům v ženském a mužském těle ženy dříve prochladnou nežli muži. Pravda také je, že většinu topení, ať už doma nebo v kancelářích, instalovali muži, kteří pak doslova nechali ženy napospas chladu. Z výzkumu tedy vyplývá, že většina místností skutečně teplotně nevyhovuje ženským požadavkům. Takže ano, je tu zima!

  • Ženy potřebují spát déle než muži

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Britský vědec Dr. Jim Horne zabývající se spánkem napsal knihu „Sleepfaring“, která, přestože je podle některých recenzí trochu monotónní tak, že u ní možná usnete, vysvětluje, jak je to se spánkem a ženami. Podle Horna ženy potřebují průměrně o dvacet minut více spánku nežli muži. Podle jeho teorie je to i proto, že ženy během dne řeší častokrát více věcí najednou, a proto jejich mozek potřebuje delší odpočinek. Horne také říká, že ženský mozek je během dne aktivnější než mozek mužský, dvacet minut spánku navíc mu proto určitě přijde vhod! Ženy prý mají také lehčí spánek, a to zvlášť pokud jsou ve vztahu. Jejich partneři jsou totiž obvykle těžší než ony, a proto když se v noci převalují, jsou ženy ve velké nevýhodě.

    Jak si udělat zasloužený odpočinek ještě příjemnější?

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

  • Muži nerozeznají tolik odstínů barvy, jako ženy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Už jste někdy poprosila svého muže, aby vám přinesl vaši lososovou halenku, a on místo ní pyšně přicupital s tou růžovou? Není se čemu divit! Existuje pro to vědecké vysvětlení! Vědci se domnívají, že naše schopnost lépe rozlišovat odstíny barev se vyvinula již u našich předků. V době, kdy byla společnost rozdělena na lovce a sběrače, ženy často zaujímaly pozici sběraček. Přirozeně se tedy naučily, že zatímco tato rudá bobulka může být jedovatá, ta světle červená je velice chutná.

    Muži obecně také častěji trpí barvoslepostí. Většina forem barvosleposti totiž nese chromozom X. Ženy, které mají chromozomy XX mají v případě jednoho barvoslepého X ještě druhé.

    Pokud tedy chcete mít jistotu, že k Vánocům dostanete tu halenku, kterou jste si tuhle v obchoďáku vyhlédla, raději nákup nenechávejte na své barvoslepé polovičce!

  • Ženy nedokáží dobře zaznamenat rychle se pohybující objekt

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Studie zveřejněná v knize „Biologie rozdílných pohlaví“ prokázala, že muži jsou obecně lepší v zachycení rychle se pohybujících objektů, a problém jim nedělá ani vzdálenost objektu. Profesor psychologie na Brooklynské vysoké škole Israel Abramov věří, že touto myšlenkou podporuje právě zmíněnou teorii z doby našich předků. Zatímco ženy se zdokonalovaly v rozeznávání barev, muži dokázali lépe zkoordinovat to, co vidí oči s tím, co dělají ruce, tudíž lovit!

  • Ženy se víc přiklání k víře než muži

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vysokoškolský spisovatel a výzkumník George H. Gallup na základě svých výzkumů tvrdí, že ženy častěji tíhnou k víře než muži. „Ženy věrně uplatňují svou víru a pro shromáždění pracují energičtěji než muži,“ říká. „Rozdíly v pohlaví jsou v náboženství více znatelné nežli rozdíly ve věku, v úrovni vzdělanosti nebo v geografickém rozlišení,“ upozorňuje dále Gallup. „Tendence k vyšší religiozitě mezi ženami se projevuje již v průběhu sedmi desetiletí vědeckého výzkumu. A získané údaje o členství v církví ukazuje, že pravděpodobně existuje již několik desetiletí před prvním výzkumem provedeným ve třicátých letech.“

    Podle něj je to způsobené společenským postavením žen a mužů. Od žen se očekává, že budou více pečovatelské, a mají také větší zodpovědnost za morální výchovu svých dětí.

  • Muži jsou náchylnější k nemocem než ženy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Celá záhada lidstva byla nejspíše jedním prostým výzkumem odhalena! Celý problém chlapské rýmičky pravděpodobně není způsobený jenom tím, že muži simulují! Muži prý skutečně prožívají nemoc hůř než ženy! Výzkum provedený na laboratorních krysách a následně potvrzený na lidských buňkách prokázal, že muži a ženy reagují na viry odlišně. Muži trpí silnější horečkou, trápí je více zánětů a léčí se obecně déle než ženy.

    Důvodem, proč muži snáší nemoc hůř, je, že mužský imunitní systém to prostě trošku přehání! „Za to, jak silná nemoc je, nemůžou vždy mikroby nebo viry, kterými jsme nakaženi,“ říká Sabra Klein, profesorka molekulární mikrobiologie a imunologie na univerzitě veřejného zdravotnictví Johna Hopkinse Bloomberga. „Může za to naše imunitní odpověď na nemoc. Výzkum prokázal, že mužské tělo k místu infekce přivolá více buněk, což přispívá k většímu zatížení těla.“

    Proč tak ale mužské tělo reaguje? To z výzkumů není jasné. Jedna teorie říká, že ženské tělo se léčí rychleji a efektivněji, protože žena musí být zdravá a silná, aby se mohla starat o děti. Jiná teorie zase přiznává, že je to možná jen tím, že si muži myjí ruce méně často než ženy. Ať tak nebo tak, je už teď jasné, že naše drahé polovičky nemůžou za to, že jsou takové bábovky!

  • Ženy více přispívají na charitu než muži

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    To se potvrdilo ve všech věkových kategoriích! I tak ale ženy staršího věku přispívají charitám více než ostatní. Jedna studie prokázala, že starší ženy přispívají o 89 procent více nežli muži v jejich věku. Další propočet ukázal, že prvních pětadvacet trvale přispívajících žen dalo o 156 procent více peněz než muži ve stejné kategorii. Debra Meschová z Institutu ženské filantropie na univerzitě v Indianě věří, že to je proto, že ženy jsou více empatické a považují se za pečovatelky. "Náš výzkum zjistil, že ženy mají tendenci být více altruistické a empatické než muži," říká Mesch, "částečně kvůli tomu, jak jsou muži a ženy socializováni, pokud jde o péči, sebeobětování a blahobyt druhých".

    "Výzkum také naznačuje, že muži mají tendenci dávat dobročinné dary, a to tehdy, když jde o pomoc lidstvu nebo o zachování statusu quo, zatímco ženy mají tendenci dávat na podporu sociálních změn nebo pomoc těm, kteří nemají tolik štěstí.“

  • Ženy jsou užvaněnější než muži

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Co se týče tohoto tématu, jsou i vědci velice opatrní, aby neprohlubovali zažité stereotypy. Ženy podle výzkumů nemluví nutně více než muži. Přestože si většina mužů myslí pravý opak. Naopak lépe spolupracují ve skupině.

    Výzkum o stejném počtu mužů i žen prokázal, že ženy více mluvily za účelem splnění daného úkolu. Při společném obědu, ale obě skupiny mužů i žen mluvily stejně. Když byla skupinka navýšena a test zopakován, ženy v obou případech mluvily více, ale ne se zásadně velkým rozdílem. Co z toho tedy vyplývá? Ženy toho více namluví! Podle vědců je ale zvlášť ve vědě vždy zásadní obsah! A o tom, kdo lépe splnil zadání úkolu, se už studie nezmiňuje!

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...