Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Červené oči: Přemíra alkoholu, nebo příznak nemoci?

Na zarudlé oči někdy pomohou kapky, pokud je příčinou nemoc, může být potřeba i operace.
1. prosince 2017 | 06:00

Už jste se párkrát probudili po večírku a měli jste tak zarudlé a vysušené oči, že jste okamžitě začali shánět kapky? Alkohol rozšiřuje cévy a platí to i o drobných žilkách v oku, takže je také na vině, ale zarudlé a pálící oči mohou být příznakem mnohem závažnějších nemocí. Víme jakých.

Rudé oči nemusí být příznakem žádné choroby. Určitě už jste si totiž někdy na party v baru při konzumaci většího množství alkoholu všimli, že máte něco s očima. Alkohol totiž způsobuje, že drobné krevní cévy ve vašich očích se rozšiřují a protéká jimi více krve. Čím více pijete, tím budou cévy zřetelnější a červenější. Tento problém mohou zmírnit oční kapky. Samozřejmě po vyprchání alkoholu z těla se i vaše oči vrátí do zcela normálního stavu.

Zarudlé oči jsou většinou příznakem rozšířených či zanícených krevních cév,“ říká lékařka Lucie Nováková s tím, že důvodů tohoto stavu může být ale mnohem víc. Některé z nich jsou velmi jednoduše vysvětlitelné. S jinými je to ale o poznání těžší. Zarudlé oči totiž mohou být i příznakem onemocnění, která mohou mít vážný dopad na náš zrak. Co je tedy způsobuje?

Prasklá cévka v oku

Někdy se stane, že se krevní céva těsně pod očním povrchem zlomí, krev pak způsobuje zarudnutí bělma. Vypadá to sice děsivě, ale nejedná se o nic vážného. Tento jev totiž zrak nepoškodí. Nebudete cítit ani žádnou bolest a neobjeví se ani žádný otok. Toto krvácení může být způsobeno třeba nadměrnou zátěží v posilovně. Způsobit jej může i souvislé kýchání či kašlání. Do normálu se vaše oko většinou vrátí do několika týdnů.

Zelený zákal

Teď se dostáváme k velmi vážnému a problematickému onemocnění – zelenému zákalu (glaukomu). Ten poškozuje optický nerv, který spojuje sítnici oka s mozkem. Tento jev nastává většinou ve chvíli, kdy je na oko vyvíjen přílišný tlak kvůli nahromadění tekutin.

Jedním z prvních příznaků tak řečeného glaukomu je právě zarudnutí oka, následuje většinou rozmazané vidění a bolest přímo v očích. Glaukom může potencionálně způsobit i slepotu. Takže pokud máte výše popsané příznaky, ihned vyhledejte lékaře. Na pravidelné prohlídky by měl chodit ale každý, zejména pokud máte třeba v nejbližší rodině někoho, kdo se se zákalem už léčí. Po čtyřicítce se doporučuje dokonce každoroční kontrola.

Glaukom postupuje pomalu, proto je dobré se mít na pozoru i při mírných příznacích. Zelený zákal je častější u starších lidí, ale může se objevit v jakémkoliv věku. Díky pravidelným lékařským vyšetřením se dá ale nemoc zachytit v raném stadiu a ztrátu zraku díky vhodné léčbě výrazně zpomalit.

Další příčinny zarudlých a bolavých očí najdete na mojezdravi.cz


Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...