Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

VIDEO: Důslednější prevence u seniorů může vést k záchraně životů i finančním úsporám

Video se připravuje ...
Video o zákeřném pneumokokovi
VIDEO: komerční prezentace
21. listopadu 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Zánět průdušek, zápal plic nebo zánět obličejových dutin a středouší, to jsou nejčastější onemocnění způsobené tzv. pneumokokem. Pneumokokové infekce jsou nakažlivé a snadno se šíří vzduchem. Počty nemocných lze ale snížit prevencí. Největší výskyt nákaz je právě v chladných měsících. Jak se tedy proti pneumokokovi bránit?

Prevence snižuje veškerá rizika

Klíčovou úlohu může sehrát prevence a také vyšší informovanost seniorů a jejich rodin, ale i lékařů. Důležitou součástí zdravotní prevence je očkování proti zákeřným infekčním onemocněním, která je v České republice nedostatečná a nedosahuje úrovně proočkovanost 508075 i  v rozvinutých západních zemích.  Jen na léčbu nemocí dýchací soustavy vynaloží zdravotní pojišťovny přibližně 9,9 miliard korun, na léčbu infekčních onemocnění 3,4 miliardy korun ročně.

Zima klepe na dveře a přichází i období nákaz

S blížícím se podzimem, tedy dříve, než začne období respiračních nákaz, které mohou být příčinou vzniku těžkých pneumonií, je podle primářky Roháčové důležité očkování proti pneumokokovým infekcím a chřipce. „Lidé v rizikové skupině nad 65 let, mohou spojit očkování proti chřipce, na které mají nárok už několik let, s bezplatným očkováním proti pneumokokům a nechat se tak očkovat v rámci jedné návštěvy lékaře proti dvěma onemocněním,“ doplňuje Roháčová.

Jednorázové očkování pro seniory nad 65 let zdarma

V seniorské populaci je proti chřipce očkování zhruba 20 – 30 %, což zdaleka nedosahuje 75% úrovně doporučované Světovou zdravotnickou organizací. „Lidé v rizikové skupině nad 65 let, mohou spojit očkování proti chřipce, na které mají nárok už několik let, s bezplatným očkováním proti pneumokokům a nechat se tak očkovat v rámci jedné návštěvy lékaře proti dvěma onemocněním,“ doplňuje Roháčová.

Lidé mají často obavy o zdraví svých blízkých a dělají si starosti s tím, jak je ochránit. Podle primářky Roháčové je přitom klíčové začít prevenci zákeřných infekčních onemocnění především u sebe, protože řada z nich je nakažlivá a snadno šiřitelná.

Zápal plic patří k nejtěžším onemocněním dolních dýchacích cest

Na zápal plic umírá až 20 % nakažených, především pak opět v rizikové skupině seniorů starších 65 let. Nemoc má přitom plíživý nástup připomínající obyčejné nachlazení, avšak vcelku rychle se začíná objevovat zimnice, velmi vysoké horečky, nechutenství či zvracení. Nemoc také může doprovázet dušnost a silná bolest na hrudníku. „Do rizikové skupiny patří starší osoby obecně, ale i lidé s chronickými potížemi, jejichž organismus se hůře brání proti závazným onemocněním. Samotnou léčbu pneumonie pak navíc často komplikují další průvodní nemoci jako vysoký krevní tlak nebo cukrovka,“ říká Doc. MUDr. Norbert Pauk, Ph.D., přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

V České republice onemocní pneumonií neboli zápalem plic zhruba 100 tisíc lidí ročně, z nich je asi 20 tisíc hospitalizováno. Na následky onemocnění u nás ročně zemře 3 tisíce nemocných. „Průměrná délka hospitalizace pacienta se zápalem plic je 10 dnů. Zatímco náklady na ambulantní léčbu se pohybují kolem dvou tisíc, v případě hospitalizace hovoříme o desetinásobku,“ doplňuje docent Pauk.

Chráněni nejsou asi ti, kteří o sebe pečují

Dalším významným důvodem je i fakt, že tento typ vakcinace jim jejich lékař nenabídl. „Je důležité zajistit, aby senioři, ale i jejich nejbližší rodina, která může ovlivňovat jejich zdraví, chápali závažnost pneumokokových onemocnění a to, že mohou mít dlouhodobé až fatální následky, i to, že tato onemocnění mohou postihnout prakticky kohokoliv, dokonce i ty, kteří o sebe pečují a žijí zdravým způsobem,“ doplňuje primářka Roháčová a pokračuje: „Zotavení může trvat i několik měsíců po hospitalizaci a nemoc může mít dlouhodobý dopad na práci, společenský život a nezávislost.“

Video se připravuje ...