Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

I muži mají poporodní deprese. Trpí jimi každý desátý otec!

Miminko má být radost! Ale co když to člověk cítí jinak?
17. listopadu 2017 | 06:00

Poporodní deprese u žen jsou poměrně známou věcí. Novinkou ale je, že jí mohou trpět i muži. Jak se projevuje? A můžete jí předejít?

Poporodní deprese u žen už nejsou tabu. Pomohla tomu i skutečnost, že se s nimi svěřují známé osobnosti. Když se ale nedávno o stejném problému rozhovořil účastník populární reality show v Americe, veřejnost byla překvapena. Existuje poporodní deprese u otců? Odborníci odpovídají: ano, existuje a jde o rozšířenější problém, než byste čekali.

„Moje žena tráví s dítětem o dost více času než já. Chtěl bych být dobrý otec, ale strašně se bojím, že dítěti nerozumím, že mu ublížím, že nepoznám, proč brečí. A tak jsem s ním málo a zase mám strach, že s ním nenavážu vztah. Strašně se bojím, že budu špatný otec.“ Takové pocity odhalil nedávno Adam Busby, novopečený otec, který je ve Spojených státech známý z populární reality show. Pro velkou část veřejnosti to bylo velké překvapení.

Odborníci ale dávno vědí, že nejen ženy trpí poporodní depresí. Podle nedávné studie publikované ve Scandinavian Journal of Psychology je depresí po narození dítěte ohroženo 7 až 10 procent novopečených otců. Oproti tomu u žen se poporodní deprese vyskytuje až u 19 procent z nich.

Po příčinách poporodní deprese u mužů se pochopitelně pátrá. Určitou roli hrají společenské faktory, jako je tlak společnosti na to, dělat všechno dokonale. Dále se jaksi předpokládá, že nový rodič bude šťastný, a pokud není, vede to dotyčné často k pocitům provinění nebo toho, že něco je někde špatně. Své sehrají také změna životního stylu, vyšší nároky na čas a energii, které muž musí věnovat rodině. A v neposlední řadě dostává také často nálepku „živitele rodiny“, a tím i další nálož odpovědnosti.

Více o vlivu hormonálních změn a o fenoménu poporodní deprese u mužů se dozvíte na Mojezdraví.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...