Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co jíst při rakovině? Jaké vitaminy je třeba dodat a čemu se vyhnout?

10. listopadu 2017 | 06:00

V boji s každou nemocí je důležité, co jíte, u zhoubného onemocnění to platí dvojnásob, protože tělo více než jindy potřebuje dostatek energie. Co by člověk s rakovinou měl jíst, a čemu by se naopak měl vyhýbat?

Potraviny bohaté na živiny by na talíři pacientů s rakovinou měly být co nejčastěji. O tom, co jíte, se samozřejmě vždy poraďte se svým lékařem. Některé potraviny mohou totiž mít na vaši léčbu naopak negativní dopady.

Ryby dodají sílu a zdraví pro kosti

Losos, tuňák či sardinky jsou skvělým zdrojem bílkovin. Pacientům také přinášejí omega mastné kyseliny, které dodávají tělu sílu. Mají v sobě i vitamin B12, který je důležitý pro tvorbu červených krvinek, a nechybí v nich ani vitamin D, který podporuje zdravé kosti.

Proč jíst zeleninu?

Asi vás nepřekvapí, že například brokolice, římský salát či špenát obsahují vápník a železo, najdeme v nich ale i hořčík a další látky, které jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí, které se často během náročné léčby zhoršují. Na druhou stranu není jich tam tolik, kolik se mezi lidmi traduje. 

Zázvor pomáhá při chemoterapii

Tohle není mýtus: zázvor skutečně pomáhá proti nevolnosti, která je vedlejším účinkem chemoterapie a některých léků. Přidáním nastrouhaného zázvoru do pokrmů nebo pitím zázvorového čaje můžete nevolnosti zmírnit.

O tom, co jíst, když vám chybí chuť k jídlu, a o dalších potravinách důležitých při boji s onkologickým onemocněním čtěte na mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...